Unikátní přímý přenos z rodné světničky Bohuslava Martinů poslouchejte na Vltavě

24. srpen 2011

Poslední prázdninovou neděli 28. 8. 2011 od 14.15 hod. odvysílá Český rozhlas 3 – Vltava odpolední komorní koncert z Poličky, z rodiště Bohuslava Martinů – a to mimořádně přímo z místa, kde se skladatel narodil, totiž ze světničky pověžného na věži kostela sv. Jakuba.

„Na tomto velmi neobvyklém místě se dosud nikdy žádný koncert nekonal. Přímý přenos z výšky 36 metrů nad městem, kam se dostanete po zdolání 192 schodů, bude trochu dobrodružný, ale věříme, že se vše vydaří“, dodává Petr Kadlec, hudební dramaturg Českého rozhlasu 3 – Vltava.

Z tvorby Martinů zazní v podání mladých českých umělců Tři madrigaly a další dua pro housle a violu a k tomu Čtyři madrigaly pro hoboj, klarinet a fagot. Hudbu českého autora, jehož život se uzavřel v exilu 28. srpna 1959, doplní Divertimento Jeana Francaixe.

Po odpoledním přímém přenosu se do rodné světničky Bohuslava Martinů ještě jednou vrátíme s pořadem Telefonotéka (od 16.30 hod.). Ve věži kostela sv. Jakuba přivítáme zajímavé hosty, kteří se životem a tvorbou Bohuslava Martinů zabývají. Pozvání přijali ředitelka Centra Bohuslava Martinů v Poličce Pavla Pavlíčková, muzikoložka Lucie Jirglová a ředitel Institutu Bohuslava Martinů v Praze Aleš Březina.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace