Upozornění na přenastavení VKV vysílačů všech rozhlasových stanic v České republice

22. listopad 2012

V těchto dnech probíhá v České republice přenastavení parametrů VKV vysílačů všech rozhlasových stanic. V jeho průběhu mohou nastat rozdíly v hlasitosti vysílání stanice nebo jejich jednotlivých vysílačů na různých frekvencích.

Důvodem přenastavení je skutečnost, že dochází k implementaci doporučení Mezinárodní telekomunikační unie (ITU, doporučení ITU-R BS.412-9) a opatření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které zavádí omezení parametru výkonu multiplexu (MPX Power) na definovanou hodnotu. Toto opatření by mělo zejména omezit vzájemné rušení jednotlivých rozhlasových vysílačů mezi sebou a rušení dalších radiokomunikačních prostředků (např. letecké navigace). Zavedení tohoto parametru se ale výrazně projeví na hlasitosti a charakteru zvuku vysílaných programů.

Český rozhlas již nastavil vysílače sítě ČRo 3 - Vltava, probíhá postupné nastavení vysílačů stanice ČRo 2 - Praha a od 19. 11. 2012 i ČRo 1 - Radiožurnálu. V období od 19. listopadu do 20. prosince 2012 se proto může lišit hlasitost a charakter zvuku jednotlivých vysílačů Českého rozhlasu, což bude rušivé především při poslechu v autě, kdy dochází k automatickému přelaďování mezi jednotlivými vysílači daného programového okruhu.

Nejpozději do konce roku 2012 by měly být přenastaveny všechny VKV vysílače všech rozhlasových stanic, jak veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak ostatních soukromých celoplošných i regionálních rádií. Nové nastavení přinese oproti současnému stavu sice celkově nižší hlasitost, ale věrnější a přirozenější zvuk a větší vyrovnanost mezi hudbou a mluveným slovem, což ocení především náročnější posluchači stanic ČRo 3 - Vltava a ČRo 2 - Praha.

Další informace naleznete na webu rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace