Úterní večer v rozhlase bude patřit velké české zpěvačce a šansionérce Věře Nerušilové

18. říjen 2010

V úterý 19. října 2010 od 19 hodin vystoupí ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice znamenitá česká zpěvačka mimořádného hlasového rozsahu a šansoniérka Věra Nerušilová, „majitelka“ nejhlubšího kontraaltu v republice.

Tato rodačka ze Zlína nedlouho po absolvování nižší ekonomické školy v Třebíči zamířila přes Jihlavu do Prahy, kde se stala členkou Československého státního souborů písní a tanců.

V oblasti populární hudby na sebe Věra Nerušilová, rozená Soudková, bezpochyby nejvíce upozornila působením v pozoruhodné ženské vokální sestavě Inkognito kvartet. Jeho repertoár představoval dosti široké žánrové spektrum od swingu přes spirituály a trampské písničky až k lidovkám.

Jedna raná skladbička Iknognito kvarteta nazvaná Na Vlachovce dala, mimochodem, název později populárnímu pořadu. Složení tohoto souboru se měnilo, vystřídaly se v něm například Jana Koubková i životní partnerka spisovatele Josefa Škvoreckého Zdena Salivarová. Smutně do historie Inkognito kvartea zasáhla tragická smrt jeho členky Marie Pokšteflové na zájezdu v Mongolsku – společně se skupinou Karla Duby.

Nejstabilnější členkou zmiňované vokální skupiny byla právě Věra Nerušilová, která s ním měla své první hity – například Tetu Kláru. Po rozpadu Inkognito kvarteta nastoupila sólovou kariéru.

Značnou diváckou oblibou je dlouhodobě obklopen český televizní seriál Hříšní lidé města pražského i z něj vzešlé celovečerní filmy, které ozdobili hereckými výkony Jaroslav Marvan, František Filipovský, Josef Vinklář a další herečtí velikáni, ovšem také jistě písničky Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse (Kočka ze Záběhlic a Šáhla jsem mu na zoubek), které účinně navozovaly atmosféru doby a zejména specifického prostředí pražské galérky. Jejich skvělou interpretkou byla Věra Nerušilová.

Věra Nerušilová, která byla v minulosti členkou i Spirituál kvintetu, je bezpochyby jednou z nejlepších žijících českých zpěvaček. A na nedostatek práce si nemůže rozhodně stěžovat ani ve vyšším věku. Pravidelně hraje v Divadle Na Fidlovačce – vedle jiných aktivit.

Jistým druhem úcty k této dámě a jejím obdivuhodným vokální schopnostem je svěření titulní písně textařem Michalem Horáčkem pro jeho autorské album Ohrožený druh z roku 2008 právě jí, tedy Věra Nerušilová, jež onen song zazpívá - kromě svých hitů, židovských písní, lidovek i jiných šansonů - i v rámci svého recitálu ve Studiovém sále České rozhlase České Budějovice.

Vstup je volný, místenky budou k vyzvednutí v rozhlasové recepci hodinu před začátkem koncertu.

Spustit audio