V adventním čase o nejkrásnějších církevních památkách na Radiožurnálu

29. říjen 2013

Radiožurnál připravil prosincový speciál pořadu Po Česku. Václav Žmolík se v něm vydá po nejposvátnějších místech českých zemí. Navštíví v adventním čase památky, ve kterých se psaly duchovní dějiny Čech, Moravy a Slezska, a nechá si v nich od odborníků vyprávět o jejich historii, o uměleckých pokladech, které ukrývají, a pokusí se odkrýt i jejich jindy skrytá zákoutí. Jeho průvodci budou historici, kasteláni, historici umění i duchovní. Uslyšíte v prosinci každý víkend ve 13.10 na Radiožurnálu!

Autor místopisného cyklu tipů na výlety Po Česku Václav Žmolík k tomu říká: „Jsou to místa, kde člověk, ať je či není věřící, mimoděk ztiší svůj hlas, kde cítí zvláštní úctu a pokoru. Navíc jejich historie vesměs sahá až k počátkům našich národních dějin a ukrývají umělecké poklady, jejichž cena je leckdy nevyčíslitelná. Někdy máme pocit, jako bychom o místech, jako je chrám svatého Víta anebo kaple svatého Kříže, slyšeli snad už všechno. Ale při jejich návštěvě člověk vždy zjistí, kolik toho o nich ještě neví. Jsou to prostě místa, na která je dobré se vracet. A adventní čas je, myslím, v jejich případě tím nejlepším časem návratu.“

Hned o prvním prosincovém víkendu navštíví Václav Žmolík s mikrofonem katedrálu svatého Petra a Pavla na brněnském Petrově, která patří mezi nejvýraznější dominanty moravské metropole, je národní kulturní památkou a slouží jako biskupská bazilika. Katedrála svatého Václava v Olomouci, o které se bude vysílat na stříbrnou neděli, je zase domovským kostelem tamějších arcibiskupů a bývá považována za jeden z nejkrásnějších příkladů novogotické architektury u nás, byť původně je mnohem starší. O chrámu svatého Víta na Pražském hradě, který Václav Žmolík navštíví na zlatou neděli, jen ti zasvěcenější vědí, že jeho oficiální název je dnes katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Bylo o něm napsáno mnoho knih a natočeno několik dokumentů, přesto je stále o čem psát a mluvit. Pět století byl jen torzem a přesto je v něm pochováno sedmnáct králů a královen. Na Boží hod vánoční a o svátku svatého Štěpána se bude vysílat Po Česku z kaple svatého Kříže na hradě Karlštejně. Nechal ji zbudovat Karel IV., aby v ní byly uchovávány říšské korunovační klenoty a svaté ostatky. Prošla dlouhou a nákladnou rekonstrukcí a dnes je stejně krásná jako za vlády Otce vlasti.

Prosincový speciál Po Česku uslyšíte vždy v sobotu a v neděli ve 13.10 na Radiožurnálu. Posluchači se mohou těšit i na soutěž, která se bude týkat navštíveného místa.

Více naleznete na radiozurnal.cz.

Plán vysílání prosincového speciálu Po Česku:

4. - 5.12. - katedrála svatého Petra a Pavla v Brně
11. - 12.12. - katedrála svatého Václava v Olomouci
18. - 19.12. - chrám svatého Víta na Pražském hradě
25. - 26.12. - kaple svatého Kříže na Karlštejně

Spustit audio