V Českém rozhlase Olomouc vzpomínal Vladimír Hanzel nejen na Václava Havla

17. říjen 2014

Ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc ve čtvrtek 16. října rozmlouval David Hrbek s Vladimírem Hanzelem, dlouholetým osobním tajemníkem Václava Havla.

„Setkání s panem Hanzelem bylo velmi příjemné, uvolněné, neformální, David Hrbek kladl jako vždy při svých talk-show vtipné a sofistikované otázky. Jen jsem očekával trochu víc od dosud nezveřejněných nahrávek. Tím nemyslím jejich nevalnou technickou kvalitu, pochopitelnou, když si uvědomíme, za jakých podmínek vznikaly; spíš mne zajímal jejich obsah, který by mohl po letech osvětlit něco víc ze zákulisí tehdejšího boje s vládnoucím režimem. Nicméně jsem rád, že jsem se tohoto večera zúčastnil“ uvedl olomoucký dramatik Jan Sulovský.

Včera si David Hrbek povídal s Vladimírem Hanzelem, který vzpomínal na své začátky hudebního publicisty a kritika, jak poprvé naladil rádio Svobodná Evropa, jak se stal řidičem tramvaje a mnoho dalších příhod ze svého života. Samozřejmě Vladimír Hanzel taky povídal o spolupráci s Václavem Havlem, nejdříve disidentem a pak prezidentem.

Ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc zazněly i dosud nezveřejněné nahrávky z jednání Občanského fóra s představiteli tehdejší politické garnitury, které s sebou přivezl právě Vladimír Hanzel.

Sestřih záznamu uvede Český rozhlas Olomouc na svých frekvencích v rámci speciálního vysílání v úterý 28. října 2014.

Vladimír Hanzel je český hudební publicista a kritik. Od léta 1989 patřil k nejbližším spolupracovníkům Václava Havla, kdy se stal jeho osobním tajemníkem. Aktivně se zúčastnil jak zakládání Občanského fóra, tak hlavních jednání OF s tehdejšími představiteli komunistické moci. V letech 1990–2003 byl tajemníkem prezidenta republiky a ředitelem jeho sekretariátu.

V období 2003–2006 byl vrchním ředitelem kabinetu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. V letech 2006 - 208 byl ředitelem Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

Od května 2009 pracuje Hanzel v ČT jako vedoucí redaktor internetu v Centru dětských a vzdělávacích pořadů. Před rokem 1989 prošel pestrou řadou zaměstnání: byl řidičem tramvají, uklízečem na Fakultě stavební ČVUT, prodavačem ve stánku Národního muzea, ale také programátorem počítačů, matematikem-analytikem, hudebním publicistou a kritikem.

Je autorem knihy Zrychlený tep dějin s přepisy autentických nahrávek z jednání opozice se státní mocí v roce 1989. Rovněž je spoluautorem několika knih o hudbě: Rhythm & Blues, Excentrici v přízemí, Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby. Podílel se na vzniku několika gramofonových desek, zvláště debutů, např. na první desce Jiřího Dědečka nebo rockových skupin Betula Pendula a Mňága a Žďorp. Je rovněž členem správní rady Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a redakční rady Mesačníku Slovenské dotyky a Magazínu Slovákov v ČR.

Irena Svobodová
manažerka komunikace Český rozhlas Olomouc

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace