V Olomouci začíná mezinárodní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio

20. březen 2017

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio ocení rozhlasové tvůrce v soutěžních kategoriích Drama, Dokument a Reportáž. Do Síně slávy uvede generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral rozhlasovou autorku a cestovatelku Pavlu Jazairiovou. Cenu Thálie převezme herec Petr Lněnička. Festival se koná v Olomouci od 20. do 23. března.

Připraven je také doprovodný program, a to po celou dobu konání letošního 33. ročníku. Letošní novinkou je mezinárodní kategorie Reportáž. Ambicí festivalu je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy Visegrádské čtyřky.

„Jsem velmi rád, že se při organizaci letoš­ního ročníku můžeme opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí tzv. V4 – jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), Polským rozhlasem a maďarským MTVA a věřím, že na festival Prix Bohemia Radio naváže celá řada dalších společných projektů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

První festivalový den (pondělí 20. března) je věnován soutěžní kategorii Dokument a veřejnému poslechu přihlášených děl, dále panelové diskusi Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda a především večernímu Slavnostnímu zahájení festivalu Prix Bohemia Radio. To se uskuteční od 19.30 v Moravské filharmonii Olomouc (sál Reduta, Horní náměstí 23), vystoupí Eva Pilarová, Ilona Csáková, Ewa Farna, Jiří Korn a zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Při slavnostním večeru tento rok vstoupí do rozhlasové Síně slávy spisovatelka, reportérka a cestovatelka Pavla Jazairiová. Rozhlasová Síň slávy je speciální ocenění, které uděluje generální ředitel Českého rozhlasu významným osobnostem za jejich přínos pro rozhlasovou tvorbu a její rozvoj.

Cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře převezme herec Petr Lněnička za roli Guye Montaga ve 451 stupních Fahrnheita, a to při Galavečeru s předáváním cen 33. ročníku festivalu (čtvrtek 23. března). Ocenění získají také autoři tří děl v hlavních soutěžních kategoriích festivalu - Dokument, Drama a Reportáž. Večer bude živě přenášet ČRo Dvojka a ČRo Olomouc, také ke zhlédnutí online videopřenos na YouTube kanálu Českého rozhlasu.

Letošní ročník festivalu byl podpořen grantem Mezinárodního visegrádského fondu.

Kompletní program festivalu, fotografie a zajímavosti lze nalézt na webové stránce prixbohemiaradio.cz.

Spustit audio