V Praze a Hradci zahraje Euroradio Jazz Orchestra

8. říjen 2014

Do Česka se v rámci projektu Euroradio Jazz Orchestra, iniciovaného Českým rozhlasem, sjedou špičkoví muzikanti z celé Evropy. Jednadvacetičlenný ansámbl vystoupí 16. října v pražském studiu Českého rozhlasu v budově ČRo Regina v Karlíně a o den později v královéhradeckém KC Aldis v rámci tradičního festivalu Jazz Goes To Town. Unikátní big band bude řídit Jan Jirucha.

„Projektu Euroradio Jazz Orchestra se každoročně účastní nejlepší muzikanti z mnoha zemí. Za nás to letos budou vycházející hvězdy Jan Jirucha mladší a Štěpánka Balcarová, oba nejen zruční muzikanti, ale zároveň vynikající dirigenti a skladatelé. V trombonové sekci navíc usedne talentovaný hráč Štěpán Janoušek,“ řekl hudební redaktor Českého rozhlasu Václav Vraný.

Vstup na veřejnou nahrávku v karlínském studiu Českého rozhlasu je zdarma. V Hradci Králové vystoupení bigbandu předchází společný koncert tria Karla Růžičky a Jiřího Stivína. Vstupenky v ceně 200 korun jsou v prodeji v královéhradeckém infocentru a na místě. Český rozhlas bude z pražského koncertu pořizovat záznam, který pak odvysílá 31. října od 21:30 na stanici Vltava. Ve stejný čas koncert do programu zařadí i další stanice z Evropské vysílací unie (EBU), takže ho uslyší prakticky celá Evropa.

Jirucha se na koncertech ujme dirigentské taktovky, zatímco Balcarová se představí v roli trumpetistky a skladatelky. Mladé umělce do orchestru navrhují redaktoři z jednotlivých zemí EBU a kromě vysoké umělecké úrovně při výběru rozhoduje také věk - projekt dává prostor především mladým hudebníkům do třiceti let.

Jirucha a Balcarová pro big band složili unikátní skladby inspirované významnými osobnostmi 20. století. Mladí autoři nečerpali inspiraci jen od hudebních velikánů minulého století. Na koncertu tak zazní kromě skladeb vycházejících z tvorby jazzového kontrabasisty Charlese Minguse i hudba odkazující na dílo legendárního českého režiséra Františka Vláčila či malíře Jana Zrzavého. „Jan Zrzavý je mým oblíbeným malířem, a proto jsem se rozhodla složit pro Euroradio Jazz Orchestra právě hudbu inspirovanou jeho obrazy,“ řekla Balcarová.

Historie projektu Euroradio Jazz Orchestra sahá až do roku 1965. Letos se organizačních záležitostí premiérově ujal Český rozhlas ve spolupráci s agenturou Twentyfourseven Promotions, známou především pořadatelstvím úspěšného festivalu JazzFestBrno. Po desetiletí se o evropský big band starala dánská organizace Swinging Europe, ta však kvůli nedostatku financí musela podporu ukončit. Ohrožený projekt zachránil Český rozhlas rozhodnutím, že se minimálně pro letošní rok orchestru ujme a tuto letitou tradici zachová. Evropská vysílací unie (EBU) funguje od roku 1950 a je nejvýznamnější unií veřejnoprávních médií se 73 členy z 56 evropských zemí a 36 přidruženými členy z Asie, Afriky a Severní a Jižní Ameriky.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace