Vítězové mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga se veřejnosti představí sérií koncertů

19. duben 2018

Absolutními vítězi 52. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga, kterou organizuje Český rozhlas, se stali bratři Bence a Márton Bubregovi z Rakouska. Mladí talentovaní muzikanti mají za sebou debut v newyorské Carnegie Hall či vídeňském Wiener Konzerthaus. Českému publiku se poprvé představí ve Slovanském domě.

Na koncertě, který se uskuteční ve čtvrtek 7. června ve Slovanském domě, se vedle bratří Bubregů představí také vítězové kategorie trio – Trio Illimitato z Německa. Mezi dalšími účinkujícími budou dále nositelé druhých cen - Trio Bacewicz z Polska, Codam String Quartet z Bulharska a Woodwind Instruments Quintet z Ruska. Českou republiku zastupuje Duo Martinka – Gráf, kteří obsadili 2. místo v kategorii Duo. „Poslouchat mladé interprety je neuvěřitelný zážitek. Obdivuji jejich svěží, soustředěný výkon. Je znát, že do něj dávají celé své srdce“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mladí hudebníci následně v rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga vyrazí na turné po jižních Čechách. „Všichni účastníci letošního ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga prokázali svůj hudební talent a nástrojovou zručnost, která je v jejich věku obdivuhodná. Absolutní vítěze Duo Bubreg považuji za špičkové interprety,“ dodal porotce letošního ročníku Jaroslav Kubita. Pro posluchače stanice Český rozhlas Vltava bude připraven přímý přenos z vystoupení ve Slovanském dome a Jindřichova Hradce, ostatní koncertní vystoupení odvysílá stanice se záznamu.

Termíny koncertů:

  7. června 19.00 – Slovanský dům, Praha
11. června 17.00 – zámek Český Krumlov, Maškarní sál
12. června 17.00 – zámek Bechyně, Vokův sál
13. června 19.00 - Schwarzenberská hrobka, Třeboň
15. června 19.00 – zámek Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Speciální doprovodnou akcí Jihočeského festivalu bude vypravení hudebního parního vlaku Concertino Praga, kde vítězové soutěže rozezní své nástroje nejen ve vlaku, ale i na vlakových zastávkách. Speciálně vypravený vlak vyrazí z Jindřichova Hradce v neděli 10. června.

Concertino Praga 2018 finančně podpořily Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Jihočeský kraj, Nadace Bohuslava Martinů, Nadace Českého hudebního fondu, Nadace Život umělce, město Jindřichův Hradec, Velvyslanectví Polské republiky, Polský kulturní institut, Velvyslanectví Spolkové republiky Německo, Bulharský kulturní institut a Rakouské kulturní fórum.

Partnerem Concertino Praga jsou Jindřichohradecké jízdní dráhy.

Více informací naleznete na webových stránkách www.rozhlas.cz.

Spustit audio