Vltava se připojí k oslavám Narozenin umění z Plzně

13. leden 2015

Stanice Český rozhlas Vltava se 16. ledna ve spolupráci s Euroradio Ars Acustica Group již po jedenácté ve svém vysílání připojí k celosvětovým oslavám Narozenin umění. Při letošní celosvětové party Art’s Birthday si budou moci posluchači veřejnoprávních rozhlasů v rámci celé Evropy vyslechnout celkem až čtyři hodiny rozmanitých programů z více než dvaceti různých destinací.

„Na vlnách stanice Vltava a v živém internetovém vysílání to budou dvě hodiny přímých přenosů nejen z Evropy, ale i přímo z místa konání letošních rozhlasových oslav – z Galerie Vestředu a z Papírny v Plzni. Oslavy jsou také součástí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015,“ řekl šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník.

Konceptuální svátek zahájí 16. ledna v 18 hodin v plzeňské Galerii Vestředu happening absolventa pražské UMPRUM Adama Železného a vernisáž zvukové instalace Sáry Pinheiro, portugalské autorky žijící v Praze. Výjimečná bude zvuková procházka (Soundwalk) – prostorová kompozice akustických zastavení na cestě mezi galerií Vestředu a plzeňskou Papírnou. Povede po speciální trase navržené ve spolupráci se studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Čtěte také

Od 20 hodin rozezní Papírnu série koncertů propojující různé hudební oblasti – barokní Händelova kantáta Ero e Leandro s českým libretem Ladislava Čumby Nebojte se stárnutí či vystoupení mezinárodního tria ve složení: Petr Vrba, Thomas Lehn a Tiziana Bertoncini, které přinese program oscilující mezi elektroakustickou hudbou a improvizací. Melancholická abstraktní krajina zvukové paměti v podání mexické autorky Laury Luny Castillo zazní vedle pokladů folklórních písní jižní Moravy v podání Petra Mičky. V roli moderátorů uměleckého svátku se netradičně představí sportovní komentátoři Českého rozhlasu Michal Jurman a Tomáš Kohout.

Tradice celosvětového slavení Narozenin umění vznikla 17. ledna, v roce 1963. Tehdy jeden z členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před 1.000.000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa globální "narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců.

Spustit audio