Vltavský improvizační víkend

27. červen 2013

Vysílací schéma Českého rozhlasu 3 – Vltava se během následujícího víkendu podřídí prvku náhody a improvizace. Připravili jsme pro Vás speciální projekt – Vltavský improvizační víkend, zaměřený na improvizaci, tento zvláštní druh lidské činnosti. Hlavní část programu se odehraje v sobotu 23. 10., pátek 22. 10. bude jakýmsi prologem a neděli 24. 10. uzavřeme několika menšími pořady a vstupy.

Improvizační víkend otevře už v pátek odpoledne speciální vydání pořadu Fonogramy, v němž zavzpomínáme na okamžiky, kdy improvizace byla jediným východiskem z nouze, nejen pro hlasatele, ale i politiky či herce (z archivních snímků vybral a uvádí Tomáš Černý). Improvizaci v jazzu, v divadle a v literatuře věnujeme další páteční pořad: dvouhodinovou kompozici Jiřího Vondráčka Hrát jako dýchat vzduch. Kromě osobností, které se improvizaci teoreticky i prakticky věnují, uslyšíme z archivních snímků také Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Sobotní dopoledne ovládne společenská improvizační hra Vrh kostek nevyloučí náhodu s neznámým průběhem i koncem. Mohou se do ní zapojit i naši posluchači a v živém vysílání tak možná vznikne i báseň (spisovateli a překladateli Václavu Jamkovi při vybírání nejlepších veršů asistují redaktoři Blanka Stárková a Jiří Kamen). Posluchače tímto zveme také k návštěvě pražského klubu Jazz Dock, odkud v přímém přenosu přineseme tři představení tří divadelních uskupení, pro něž je improvizace základním tvůrčím postupem. Ve 14.00 hodin se do českého éteru vrátí Jiří Lábus. V 15.40 uvede Jiří Havelka s Divadlem Vosto5 svůj Stand´artní kabaret – Radiospeciál. Konečně v 17:30 vystoupí Divadlo Vizita s Jaroslavem Duškem. Večer v Jazz Docku bude pokračovat koncertem Wilkins Quintet (CZ/USA). V průběhu dne budeme samozřejmě ve spojení i se studiem na Vinohradech a nabídneme Vám celou řadu dalších zajímavých pořadů. Za všechny zmiňme například speciální vydání Čajovny, nebo relaci Vojtěcha Babky s názvem ...Nuže, co mám tedy činit as? o improvizaci v opeře. Víkend improvizačního dobrodružství či dobrodružné improvizace uzavřeme v neděli jazzovým lelkováním s Alešem Bendou.

Kompletní nabídku pořadů naleznete níže nebo na webových stránkách vltava.rozhlas.cz.

Pro další informace kontaktujte:
Marcela Hájková, PR a marketing ČRo 3-Vltava, marcela.hajkova@rozhlas.cz, tel. 22 155 2636.

PÁTEK

16.00
Fonogramy
Někdo může, jiný musí, další by neměl aneb O improvizaci
Tomáš Černý vybral z rozhlasového archivu vzpomínky na okamžiky, kdy improvizace byla jediným východiskem z nouze, a samozřejmě i záběry takových vskutku autentických, často dosti rozpačitých a zašmodrchaných improvizačních výkonů. V životě hlasatelů jsou noční můrou i denním chlebem zároveň, ale v archivu se najdou také improvizované perly z úst politiků a samozřejmě herců.

19.00
Koncert Čajovny
Ve Víkendu improvizace nemůže chybět anglická skupina Henry Cow a dvojice Fred Frith – Chris Cutler. Petr Slabý představí část záznamu improvizovaného Henry Cow v Hamburgu v roce 1976 a sanfranciský koncert jejich protagonistů Cutlera a Frithe z roku 1999, který ovšem vyšel v limitovaném nákladu na vinylu až letos pod názvem Golden State. Remastroval jej věhlasný zvukový mág Thomas Dimuzio. Koncert Čajovny doplní také session stejné dvojice z italské Verony.

20.00
Páteční večer
Hrát jako dýchat vzduch
Pořad věnovaný improvizaci v jazzu, v divadle a v literatuře. Formou série rozhovorů s teatrology, hudebníky i interprety se pokouší uchopit improvizaci – přece tak jasnou a současně tak tajemnou a nezachytitelnou věc, její principy, podmínky, varianty, opodstatnění i obohacení a uspokojení osob, které se do onoho riskantního dobrodružství pouštějí. Teatrolog a dramaturg Zdeněk Hořínek je autorem množství studií na téma komiky, komediálních žánrů i přímo improvizace, kterou studoval a poznával rovněž na jevišti při spolupráci se Studiem Y. Teatrolog Vladimír Just se tímto tématem dlouhodobě zabývá zejména prostřednictvím zkoumání tvorby Jiřího Voskovce a Jana Wericha a Osvobozeného divadla (v pořadu zazní i svědectví Jana Wericha v archivním rozhlasovém rozhovoru s Miroslavem Horníčkem), ale i zájmem o tvorbu dalších osobností, které měly k improvizaci blízko nebo tvořila přímo podstatu jejich činnosti – Vlasty Buriana, Ference Futuristy, Jindřicha Plachty, Miroslava Horníčka a dalších, v poválečném období pak o celou oblast malých divadel, především o osobnost Ivana Vyskočila a jeho Nedivadla. Pedagog, divadelník, svébytný interpret a autor Ivan Vyskočil uvažuje o dvou možných směrech improvizace a o možnostech uplatnění zkušeností získaných v průběhu studia dialogického jednání. O práci se souborem Vizita, který založil, o jeho působení a proměnách hovoří herec improvizátor Jaroslav Dušek. Básník a dlouholetý redaktor literární redakce stanice Vltava Rudolf Matys se zamýšlí nad improvizací v literatuře. Hudebníci Jiří Stivín, Michal Gera, Milan Svoboda a František Uhlíř poodkrývají zázemí improvizace v jazzu, v teoretických výkladech i v neobyčejně cenných praktických ukázkách. Pořad připravil Jiří Vondráček.

SOBOTA

10.00
Víkendová příloha
Vrh kostek nevyloučí náhodu
Společenská improvizační hra s neznámým průběhem i koncem. Posluchači Vltavy píší v přímém přenosu báseň. Spisovateli a překladateli Václavu Jamkovi při vybírání nejlepších veršů asistují redaktoři Blanka Stárková a Jiří Kamen. Postupně se rodící báseň čte Otakar Brousek st. Klíčová slova a pravidla improvizovaného veršování se dozvíte z vltavského vysílání a na vltavských webových stránkách.

11.30
Vltavský poledník
Magazín o životním stylu. Řečním, řečníš, řečníme... kde začíná a končí improvizace: v lingvistice i jinde. Připravila a uvádí Eliška Závodná.

13.00
Dračí radovánky v Mikulově

Improvizace vede a uvádí Petr Hanousek. Kouzlo volného muzicírování v teatrálních skečích aneb Pohádkové téma v rámci školních osnov fantazijně přestoupených. Účinkují frekventanti Letních klavírních kurzů Mikulov 2010 – menší děti, větší děti a Hana Švajdová. Připravil Rafael Brom.

14.00
Jiří Lábus
Improvizace - živě z Jazz Docku
. Dramaturgie Martin Velíšek.


14.55
Jazzofon Speciál

Improvizace v klasickém jazzu. Připravil a uvádí Luboš Zajíček.

15.40
Jiří Havelka + VOSTO5
Improvizace - živě z Jazz Docku.
Dramaturgie Martin Velíšek.
Z českých divadelních prken ostřílení improvizační kabaretiéři divadla Vosto5 pokoušejí nový prostor – éter rozhlasových vln. Podaří se jim vtáhnout posluchače do podmanivého světa okamžité tvorby, která je prolnutím života a fikce, radostí i starostí, humoru i trapna? Divadlo Vosto5, tedy Tomina, Petar, Ondar a Jura, vás vítá u rozhlasových přijímačů.

16.30
Varhany

Improvizace Vladimíra Roubala na varhany baziliky sv. Markéty při benediktinském arciopatství v Praze-Břevnově a Wayna Marshalla na varhany v Royal Albert Hall v Londýně. Připravil a uvádí Josef Třeštík.

17.30
Divadlo Vizita
Improvizace - živě z Jazz Docku
. Dramaturgie Martin Velíšek.
Pjér La´Šéz (promovaný psycholog dbavší na psychickou čistotu představení, jungovský analytik, spisovatel, scénárista, univerzitní pedagog, hudebník – multiinstrumentalista, originální etnický zpěvák, suverénní glosátor, perfektní slovní nahrávač, geniální časoměřič a přestávkový expert, kraťasový elegán a bosonohý fešák), Miroslav Vitouš (vynikající hudebník, patřící bezpochyby k nejrespektovanějším světovým jazzovým kontrabasistům) a Jaroslav Dušek (podle svých vlastních slov pouhý maturant a kosmický mudrlant, hybná páka celého projektu, improvizující génius, nadšený hudebník – perkusista, nezaškatulkovatelný zpěvák, originální tanečník, filmový herec, scénárista, režisér a pedagog, mim, postpopulární televizní bavič, mistr převleků a masek, slovní ekvilibrista, moderátor, polyhistor a bosonohý fešák).

18.30
Čajovna

Ve výjimečném čase v rámci Víkendu improvizace představí Petr Slabý současné i minulé podoby toho nejlepšího ze světové scény. Uslyšíte například tureckou úderku s všeříkajícím názvem Dead Country s hostujícím kytaristou a banjistou Eugenem Chadbournem (USA), Spontaneous Music Ensemble (GB), trombonistu Paula Rutherforda (GB) nebo komprovizaci (čili komponovanou improvizaci) Jona Rose (USA) a Júliuse Fujaka (Sk) ze zbrusu nového alba Konvergencie do vrecka.

19.30
"...Nuže, co mám tedy činit as?"

Improvizace v opeře
V operním díle, žánru, muzikologickém oboru i v operním domě. Hosty vysílání budou jazyková specialistka Marie Kronbergerová, pěvkyně Markéta Cukrová, režisérka Jana Janěková, dirigent Roman Válek a další. Připravil a uvádí Vojtěch Babka.

21.00
Electric Jazz Speciál

Pořad o natáčení filmu zachycujícího improvizaci jazzových hudebníků s DJ R. Muttem. Připravil a uvádí Václav Vraný.

21.45
Svět poezie

Oslava kulaté cifry
Němečtí básníci Ludvíku Kunderovi. Z vlastních překladů připravila a hovoří Věra Koubová. Režie Aleš Vrzák.

22.00-24.00
Wilkins Quintet
(CZ/USA)
Jazzový koncert - živě z Jazz Docku.
Dramaturgie Václav Vraný.

23.15
Bla Bla Bla Bláhovec

Improvizační výlet Prahou se slamerem a dokumentaristou Bohdanem Bláhovcem.
Připravil Český rozhlas Plzeň.

NEDĚLE

0.00
Wilkins Quintet
(CZ/USA)
Jazzový koncert - živě z Jazz Docku. Pokračování.

0.30
Jazzový klub

K půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Jana Koubková /živě/.

12.10
Nedělní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu
W. A. Mozart
: Koncert pro hoboj a orchestr C dur K 314 (21 min). Sólistka Jana Brožková. Řídí Vladimír Válek.
Ludwig van Beethoven
: Fantazie pro klavír, smíšený sbor a orchestr c moll op. 80 (20 min). Zpívá Pěvecký sbor Čs. rozhlasu v Praze, sbormistr Milan Malý. Sólista Ivan Klánský. Řídí Jaroslav Krombholc.

15.30
Jazzoví improvizátoři

Připravil a uvádí Václav Vraný.

16.30
Komorní koncert
Max Reger:
Improvizace pro klavír op. 18 (27 min). Hraje Markus Pawlik.
Jiří Pazour:
Improvizace na píseň Já jsem z Kutné Hory. Stylové improvizace - rokoko, klasicismus, romantismus, impresionismus, pop (15 min). Hraje Jiří Pazour (klavír).
J. S. Bach:
Braniborský koncert č. 3 G dur BWV 1048 (12 min). Hraje Bach Collegium München, řídí Florian Sonnleitner.

17.45
Jazzový podvečer

Nedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou. Repríza 27. 10. ve 2.00 hodin.

Spustit audio