Výtvarná soutěž „Malujeme po síti“ má své vítěze

9. červen 2015

Český rozhlas právě uzavírá 20. ročník mezinárodní výtvarné soutěže Malujeme po síti, která je určena dětem ve věku od 5 do 15 let. Její letošní téma znělo: „To nejlepší k výročí soutěže“. Nejúspěšnější dětští autoři budou oceněni na vernisáži, která 11. června otevře výstavu v pražském Musaionu – Národopisné expozici Národního Muzea v Letohrádku Kinských v Praze.

„Chtěli jsme s dětmi co nejlépe oslavit dvacet let trvání oblíbené soutěže. Nakonec k nám dorazilo přes tři tisíce prací z celého světa. Kromě České republiky zde byli zastoupeni i soutěžící například ze Slovenska, Řecka, Německa, Irska, Ruska, ale i z tak vzdálených zemí, jako jsou Indonésie, Keňa či Saudská Arábie,“ řekla vedoucí projektu Lenka Kupková.

Hlavním porotcem soutěže byl výtvarník Adolf Born, dále v porotě zasedli Tomáš Bím, Kamil Hlubuček, Václav Hradecký, herečka Naďa Konvalinková a další známé osobnosti. Porota vybrala nejlepších 270 prací a jejich autory pozvala na slavnostní vernisáž výstavy, kde budou oznámeni absolutní vítězové soutěže.

Všechna díla si je možné prohlédnout na internetových stránkách malujeme.rozhlas.cz. Jde o obrázky, rukodělné práce nebo počítačovou grafiku a animace. Na webu bylo možné také hlasovat o vítězi Ceny veřejnosti. Její vítěz a absolutní vítězové soutěže si převezmou ceny na slavnostní vernisáži, která začne 11. června v pražském Musaionu v 15:00. Ocenění bude čekat také na děti, které poslaly své práce do zvláštní kategorie celorozhlasového projektu na téma Můj hrdina. Vernisáží provede moderátor Václav Žmolík.

Už od poledne se děti, jejich rodiče a pedagogové, kteří přijedou z celé České republiky i ze Slovenska, budou moci podívat na výstavu prací a navštívit expozice Národopisného muzea. Všechny děti dostanou drobné dárky. Připravený je pro ně i zábavný program v zahradě Kinských. Již tradičně bude možné ve spolupráci s Centrem Narovinu zakoupit některou z vystavených prací v rámci dobročinné aukce. Získané finance podpoří děti žijící v nelehkých podmínkách v africké Keni.

Výstava bude pro veřejnost otevřená od 11. června do 12. července 2015.

Spustit audio