„Yusra plave o život“ je audiovizuální reportáží roku 2016. Novinářská cena míří do Českého rozhlasu

4. květen 2017

Prestižní Novinářská cena ocenila 3. května exkluzivní dokument Českého rozhlasu s názvem „Yusra plave o život“. Strhující příběh vypráví o odvaze osmnáctileté dívky ze Sýrie. Plavkyně Yusra Mardini se vydala na strastiplnou cestu z rozbombardovaného Damašku do Německa, kde si splnila svůj životní sen. Probojovala se mezi desítku vyvolených sportovců v olympijském týmu uprchlíků.

Interaktivní zpracování audiovizuálního projektu Magdaleny Sodomkové a Brit Jensen je výsledkem spolupráce stanice Český rozhlas Radiožurnál, Kreativního HUBu Českého rozhlasu a Tvůrčí skupiny Dokument.

"Mám velkou radost, že Novinářská cena 2016 za nejlepší audiovizuální reportáž putuje právě do Českého rozhlasu. Multimediální reportáž Yusra plave o život je výjimečným dílem české žurnalistiky a názorně ukazuje, jak poutavé a jedinečné příběhy umí rozhlas svým posluchačům nabízet ,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Celá série byla zpracována zároveň v anglickém jazyce a s velkým ohlasem odvysílána v rámci první spolupráce tohoto druhu stanicemi BBC Radio 4 a BBC World Service.

"Gratuluji Magdě, Brit a celému týmu, který na dokumentu 'Yusra plave o život 'pracoval. Už od počátku jsme věděli, že máme v ruce opravdu velký a silný příběh. Jsem velmi rád, že po uvedení anglické verze pro BBC ocenili výborné zpracování i porotci Novinářské ceny," neskrýval nadšení z vydařené společné práce šéfredaktor stanice Radiožurnál Ondřej Suchan.

Navštivte speciální interaktivní web dokumentu Yusra Plave o život, který dokazuje možnosti Českého rozhlasu v oblasti produkce nových formátů a originální autorské tvorby.

Spustit audio