Zástupci EBU budou v Českém rozhlase jednat o evropské digitalizaci

12. únor 2015

V Českém rozhlase zasedne ve středu 18. února Rozhlasový výbor Evropské vysílací unie (EBU Radio Committee). Vrcholný orgán sdružení evropských veřejnoprávních vysílatelů se bude na uzavřeném jednání zabývat mimo jiné digitalizací rozhlasového vysílání v Evropě a jeho vývojem v příštích letech.

„Digitalizace bude jedním z našich hlavních témat. Hovořit se bude o situaci v České republice, ale i v dalších zemích, například ve Švýcarsku, Německu, Belgii, Nizozemsku či Polsku. Naším společným zájmem je digitalizaci urychlit. Bavit se budeme i o tom, co bude znamenat pro vývoj digitálního rozhlasového vysílání letošní rok. Český rozhlas na zasedání představí i strategický projekt EBU Vize 2020, na kterém začal pracovat, a který ho posune dál například v oblasti inovací, multimedializace a komunikace s posluchači,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral, který patří od roku 2013 k členům Rozhlasového výboru EBU.

Vize 2020 bude jako projekt zastřešený EBU patřit v následujících letech k prioritám Českého rozhlasu. Jeho cílem je posouvat dál služby rozhlasu jako veřejnoprávního média, zajistit propojení jeho vysílání s multimediálním obsahem, jít dál ve vývoji programu a vysílání či hledat nové platformy komunikace s posluchači i zaměstnanci. K dalším tématům setkání Rozhlasového výboru EBU bude patřit problematika distribuce obsahu a běžného vysílání, Rozhlasové shromáždění 2015 a strategické údaje členských rozhlasů sdružených v EBU.

„Jsme hrdí, že můžeme hostit 60. zasedání Rozhlasového výboru EBU. Jde o významnou akci, která potvrzuje prestiž, jíž se Český rozhlas v rámci EBU těší. Je také předznamenáním zasedání Generálního shromáždění EBU (General Assembly), které se letos v červnu uskuteční v Praze a na jehož organizaci se rovněž z velké části podílíme,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Rozhlasový výbor (Radio Committee) je významným orgánem EBU, jehož členy jsou i zástupci BBC, Švédského rozhlasu, německého SWR a dalších. Věnuje se strategickým otázkám rozhlasového vysílání v Evropě, monitoruje rozvoj evropského rozhlasového trhu. O činnostech a členech Rozhlasového výboru je možné najít další informace na stránkách EBU.

Spustit audio