Zelená vlna Radiožurnálu nově nabízí non-stop dopravní servis

21. říjen 2013

Zelená vlna Radiožurnálu vysílá 24 hodin denně. Nové noční vysílání zajišťují redaktoři Zelené vlny přímo z Národního dopravního informačního centra v Ostravě, kde mají k dispozici informace z první ruky včetně „telestěny“ se záběry stovek kamer zaměřených na české silnice a dálnice. Jde o nové redaktory vybrané na základě výběrového řízení v ostravském regionu.

Denní vysílání bude i nadále zajištěno tradičním způsobem ze studií Zelené vlny v Praze s využitím všech důležitých dopravních zdrojů informací včetně zpráv od tisíců dobrovolných Zpravodajů Zelené vlny pohybujících se na českých silnicích a dálnicích. Ti volají na bezplatnou linku 800 12 20 12 určenou pro všechny motoristy, kteří mají aktuální dopravní informace přímo z místa.

V Ranním Radiožurnálu vysílá Zelená vlna každou čtvrthodinu, v ostatní denní i noční době každou půlhodinu. V případě vážné dopravní nehody na dálnicích nebo důležitých tazích vstupuje Zelená vlna aktuálně do vysílání kdykoli mimo vyhrazené časy. „Vysílání Zelené vlny zajišťuje tým profesionálních redaktorů. Právě ve specializované redakci ve spojení s profesionálními zdroji dopravních informací jako je NDIC v Ostravě a moderním callcentrem nemá Zelená vlna Radiožurnálu v České republice na rozhlasovém trhu konkurenci“, vysvětluje Jan Říha, vedoucí redakce Zelené vlny.

Aktuální zpravodajství Zelené vlny je založeno na filozofii co nejpřesnějšího dopravního zpravodajství díky kombinaci více zdrojů informací. „Proto se podle osvědčeného německého modelu autoklubu ADAC spoléháme také na ty, kteří jsou „pořád“ na cestách, tedy na síť Zpravodajů Zelené vlny. V tuto chvíli jich máme v databázi téměř devět tisíc“, uvádí Jan Říha. „Tito registrovaní řidiči jsou školeni na pravidelných setkáních i korespondenční formou, jak mají dopravní informace vyhodnocovat a předávat do callcentra Zelené vlny a společnosti Global Assistance“, doplňuje Říha.

Český rozhlas v ČR vysílá prostřednictvím frekvencí Radiožurnálu, Vltavy a Reginy moderní dynamické dopravní informace v systému RDS-TMC, které využívají satelitní navigace pro varování před uzavírkami, nehodami a kolonami.

Více informací najdete na www.rozhlas.cz/zelenavlna

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace