Zemřel bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík

19. prosinec 2012

Zemřel bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Kondolenční dopis Českého rozhlasu přinášíme v plném znění.

Vážení pozůstalí,

dovolte mi, abych Vám jménem Českého rozhlasu i jménem svým vyjádřil hlubokou soustrast s náhlým úmrtím bývalého generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka.

Zkušenosti s vedením rozhlasu měl již z první celoplošné komerční rozhlasové stanice Rádio Alfa, kterou spoluzakládal a dlouhé roky vedl. Řada lidí jej znala jako skvělého hudebníka, který doprovázel mnoho známých českých interpretů.

Český rozhlas vedl Václav Kasík deset let, od roku 1999 do roku 2009. Byl jediným ředitelem veřejnoprávního rozhlasu v jeho novodobé historii, který obhájil funkci a byl zvolen do čela ČRo opakovaně. Vždy se zasazoval o tvorbu kvalitních pořadů pro všechny posluchače. Podrobně se zabýval definicí veřejnoprávního média, stál u zrodu stanice pro mladé – Rádia Wave. V jednom rozhovoru pro Týdeník Rozhlas uvedl, že jedna z věcí, které na Českém rozhlase obdivuje je to, že s Českým rozhlasem může každý „zestárnout“. V každém věku si na některé z jeho stanic každý najde „svůj“ pořad – od pohádek po koncerty, od rozhlasových her po zpravodajství.

Nelze pominout ani úlohu Václava Kasíka při založení Nadačního fondu Českého rozhlasu, který dnes pomáhá mnoha potřebným. Jeho „srdeční záležitostí“ byla hudební tělesa ČRo – Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů a další.

Z rozhlasu sice v roce 2009 odešel, dění v něm ale nepřestal sledovat. Pravidelně se účastnil řady akcí. Ve čtvrtek 20. prosince se měl zúčastnit slavnostního předání rozhlasové sbírky Daruj hračku, u jejíchž začátků rovněž stál. Bohužel jeho místo v sále zůstane prázdné.

Odešel skvělý hudebník, skvělý člověk s velkým sociálním cítěním, nečekaně ve věku 65 let. Čest jeho památce.

S upřímnou lítostí

Mgr. art. Peter Duhan

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace