Zemřel komentátor Alexander Tolčinský

2. září 2015

Český rozhlas přišel o špičkového komentátora Alexandra Tolčinského, který náhle zemřel ve věku šestačtyřiceti let. Posluchači se s ním měli možnost setkávat především na stanici Plus v pořadu Názory a argumenty.

„Nečekané úmrtí Alexandra Tolčinského mě velmi zasáhlo. Je to tragédie jak pro jeho rodinu, tak pro všechny z nás v Českém rozhlase. Přišli jsme nejen o brilantního komentátora, ale také o skvělého kolegu a člověka,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.
Alexander Tolčinský působil na stanici ČRo 6, později v ČRo Plus. Patřil mezi odborníky mimo jiné na balkánský prostor, Polsko a Bělorusko. Před příchodem do Českého rozhlasu byl diplomatem MZV ČR v rámci mezinárodní mise v Iráku. Tam také po koaliční invazi na jaře v roce 2003 pracoval šest týdnů jako reportér zahraniční redakce zpravodajství České televize.

Své další novinářské zkušenosti získal jako zpravodaj ČRo v Polsku, pracovník televize OSN v Záhřebu či jako redaktor Radiožurnálu a zahraničního zpravodajství České televize se zaměřením na postjugoslávské země a krizové oblasti.

Narodil se v roce 1969, na VŠE v Praze absolvoval obor finance. V březnu 2004 vydal v nakladatelství Dokořán knihu postřehů z pobytu v Iráku pod názvem Příliš brzy na snídani.

Spustit audio