Změny v digitálním vysílání Českého rozhlasu – stanice ČRo Plus a ČRo Jazz nově po celých 24 hodin

30. květen 2013

Český rozhlas přináší další novinku pro všechny posluchače, kteří jeho vysílání poslouchají prostřednictvím DVB-T a DVB-S. Od 3. června budou mít stanice Český rozhlas Plus a Český rozhlas Jazz každá svůj vlastní digitální kanál.

Doposud se tyto dvě stanice dělily o jednu sdílenou programovou pozici, označenou jako CRo PLUS / JAZZ tak, že v čase 00:00 – 16:00 byl vysílán hudební program ČRo Jazz a v čase 16:00 – 24:00 program ČRo Plus.

Stávající programová pozice CRo PLUS / JAZZ bude nově přejmenována na CRo PLUS na obou platformách (DVB-T a DVB-S) a bude 24 hodin obsahovat vysílání stanice ČRo Plus. V technologii DVB-T bude upraveno kódování tohoto kanálu na monofonní režim a vyšší kompresi pro ušetření datového toku. Pro správné pojmenování bude nutné znovu naladit set-top-box.

Na platformě DVB-S dojde k přejmenování kanálu BBC CZ na ČRo JAZZ a zahájení šíření hudebního programu ČRo Jazz. Na platformě DVB-T (v multiplexu 1) dojde k vytvoření nového kanálu s pojmenováním CRo JAZZ a programem ČRo Jazz. Tento program se na některých zařízeních (set-top-boxech, televizních přijímačích) objeví automaticky, jinde bude nutné set-top-box znovu naladit, aby program našel a zařadil.
Všem změnám bude přizpůsobeno i generování EPG.

Stanice mluveného slova Český rozhlas Plus zahájila vysílání 1. března letošního roku. Navázala na stanice Český rozhlas 6, Český rozhlas Leonardo a Český rozhlas Rádio Česko. Český rozhlas jejím zřízením vyšel vstříc žádostem svých posluchačů o stanici, na které bude možno poslouchat výhradně mluvené slovo.

Stanice Český rozhlas Jazz byla spuštěna rovněž v březnu letošního roku. Český rozhlas, kromě jazzových pořadů na stanici Vltava, podporoval ucelené jazzové vysílání již od roku 2011, kdy spustil internetový projekt Euro Jazz. Od té doby se myšlenka dále vyvíjela: z původně striktně internetového rádia vznikla letos v březnu jazzová stanice pod názvem Český rozhlas Jazz a začala vysílat ve všech digitálních sítích.

Pro českou hudební scénu se jedná o významný zlom, kterého jsou si vědomi hlavně jazzoví fanoušci. „Navzdory všem obtížím se českému jazzu v posledních letech velmi daří. Vznikly dvě jazzové katedry na vysokých školách, mladá generace nasává inspirace v zahraničí, vychází o poznání více jazzových desek než dříve. Právě na tento trend jsme chtěli novou jazzovou stanicí navázat,“ říká Petr Vidomus, hudební dramaturg Českého rozhlasu Jazz.

Český rozhlas Plus i Český rozhlas Jazz vysílají ve všech digitálních sítích, to znamená, že je posluchači naladí v televizních set-top boxech, na satelitu, v kabelové televizi, digitálním rozhlasu (DAB) a samozřejmě na internetu. Horkou novinkou je od června rozšíření programu na 24 hodin denně i v digitálních sítích.

Další informace naleznete na webu rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace