Betlémské světlo

20. prosinec 2013

Český rozhlas a zástupci skautů každý prosinec symbolicky přivážejí do pražské Svatovítské katedrály Betlémské světlo. Odtud a rovněž i z recepce Českého rozhlasu na Vinohradské třídě, si jej mohou lidé odnášet do svých domovů a ozvláštnit si tak svátky vánoční.

Betlémské světlo je novodobý symbol Vánoc, který cestuje každoročně až z Betléma a dostává se do všech domácností v Evropě. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté druhé výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo, dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou brněnských skautů putuje v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Světlo z Betléma bude zažehnuto v hale na Vinohradské 12 v pátek 20. prosince v 17.30 hodin za účasti dětí z Dismanova rozhlasového dětského souboru a bude zde svítit až do 17.00 hodin Štědrého dne.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace