V Galerii Vinohradská 12 najdete dosud nezveřejněné fotografie z bitvy o rozhlas

5. květen 2015

5. května ráno rozhlasový hlasatel Zdeněk Mančal řekl: „Je sechs hodin“. Od té chvíle již mluvil jen česky. Nacisté okamžitě rozhlas napadli, snažili se vysílání přerušit. Rozhlas volal o pomoc a toto vysílání zahájilo Květnové povstání roku 1945.

Co všechno se během povstání stalo, můžete vidět na dosud nezveřejněných fotografiích, které vybral a sestavil Zdeněk Roučka. Velkoformátové snímky jsou vystaveny v historické vstupní hale na Vinohradské 12. V Galerii Vinohradská 12 naleznete pokračování výstavy. Na 15 panelech je dokumentována historie konce druhé světové války ve fotografiích i textech. Uvidíte i figuríny v dobovém oblečení zbraně a další věci znázorňující povstalecké velitelství. V poslední místnosti Galerie Vinohradská 12 můžete pohlédnout do tváří těch, kteří v bitvě o rozhlas položili život. Na vytvoření výstavy se podíleli Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu a Radek Galaš z Muzea Policie ČR.

Součástí expozice je projekce dokumentárního filmu z konce války, opět se jedná o originální, dosud nepublikované záběry.
Výstava bude v Galerii Vinohradská 12 otevřena do konce května. Pro veřejnost je otevřeno každý čtvrtek od 10 do 18 hodin. Navštívit ji můžete i v rámci Dne otevřených dveří, který se letos koná v sobotu 23. května od 9 do 17 hodin.

Další informace naleznete zde.

Spustit audio