Den s digitálním rádiem v Českém rozhlase

11. listopad 2016

Galerie Vinohradská 12 – to je prostor nejen pro zajímavé výstavy a přednášky, ale i speciální akce. Jednou z posledních byl Den s digitálním rádiem. Pro mnohé z nás je rozhlas srdeční záležitostí a posloucháme ho nejen v práci, ale i doma. Otázkou je jak. Klasicky nebo už přes digitální příjem?

Právě představení digitálního vysílání (zejména na platformě DAB/DAB+) se věnoval další z Dnů digitálního rádia, které připravil Český rozhlas ve spolupráci se společností RTI.cz, která šíří digitální vysílání DAB v západních a jižních Čechách. Tentokrát si zájemci z řad široké veřejnosti mohli rozhlasové přijímače prohlédnout nejen v prodejně Českého rozhlasu, ale i v Galerii Vinohradská 12.

K vidění toho bylo opravdu hodně. První mobilní telefon s technologií DAB+, přijímač pro nevidomé a slabozraké, rádio s osvětlením, rozhlasové antény, přijímače, zesilovače. Prostě všechno, co je potřeba pro kvalitní příjem a co s digitálním rozhlasem souvisí.
Všichni příchozí se mohli zúčastnit přednášek o digitálním vysílání, zeptat se na to, co je zajímá a hlavně si na vystavené přijímače sáhnout a vyzkoušet si je.

A co nejvíce zaujalo rozhlasového kolegu Pavla Balíčka, který se digitálnímu vysílání věnuje? „Moc se mi líbily přehledné prezentace a přednášky provozního ředitele společnosti RTI.cz Romana Kropáčka, rádio pro zrakově hendikepované NOXON dRadio1, které má klasické ovládání pomocí mechanických prvků, ale navíc v češtině „říká“ co uživatel dělá nebo jakou zvolil stanici, a nebo DAB - USB adaptér (Dension DAB+U) pro televizi nebo autorádia. S ním si jednoduše rozšíříte funkce, můžete přepínat mezi stanicemi, sledovat názvy stanice nebo skladeb, ovládat hlasitost a podobně.“

Pokud i vás digitální vysílání zajímá a chtěli byste mít rozhlasový přijímač doma, můžete zajít do prodejny Radioservisu nebo se podívat na webové stránky digitalradiodab.cz.

Další možnost prožít Den s digitálním rádiem budete mít už na jaře příštího roku.

Spustit audio