Černobílé období. V Galerii Vinohradská 12 jsou k vidění díla Oldřicha Karáska

29. listopad 2018

Od třetího prosince naleznete v Galerii Vinohradská 12 fotografie z tvorby jednoho z nevýznamnějších českých fotografů minulých desetiletí, Oldřicha Karáska, který proslul nádhernými snímky z cest po světě.

V šedesátých letech měl unikátní možnost pracovat v zahraničí, především v Británii a USA, a právě z tohoto „černobílého období“ jeho tvorby pochází většina vystavených fotografií. Díla Oldřicha Karáska atraktivní a umělecky hodnotnou formou zrcadlí atmosféru tehdejšího „západního“ světa a jeho celebrit, což samo o sobě je v českém prostředí a kontextu oné doby fenomén. Vystavené fotografie osvědčují mimořádný cit autora pro světlo a načasování snímku, díky čemuž se můžeme na známá místa či světové osobnosti podívat i po padesáti letech novým pohledem.

Narodil se v Praze, kde také studoval na Střední průmyslové škole grafické. V roce 1966 zvítězil na fotografické soutěži pořádané v rámci filmového festivalu v Cannes. Později byl oceněn v Tokiu a Stockholmu. V roce 1968 začal pracovat pro italskou agenturu Vita Press. Fotografoval například Petera Sellerse, Elizabeth Taylor či členy skupiny The Beatles. Významná je jeho fotografie zloděje, který ukradl šperky Jacqueline Kennedyové z vily jejího manžela Aristotela Onassise. Fotografoval i v Patagonii, Číně, Arizoně, Himálaji či Jižní Africe. Zemřel při dopravní nehodě v Ugandě ve věku 66 let. Jeho bratrem byl evangelický farář, hudebník a politik Svatopluk Karásek.

Slavnostní vernisáž proběhne ve čtvrtek 6. prosince od 17 hodin. Výstavu bude možno shlédnout každý čtvrtek od 12 do 18 hodin až do 4. ledna.

Spustit audio