Jan Kunovský v Galerii Vinohradská 12

26. únor 2015

Po celý měsíc březen bude Galerie Vinohradská 12 patřit akademickému malíři Janu Kunovskému, který si jako svého hosta pozval i uměleckou maskérku Nevenu Thielovou.

Výstava s titulem „Nebezpečné známosti“ navazuje na dlouholetou inspiraci Jana Kunovského baletem a divadlem vůbec. Autor měl možnost sledovat známou baletku Terezu Podařilovou při práci na roli markýzy de Merteuil v inscenaci ND „Valmont“. Kreslil přímo na scéně, při zkouškách na tanečním sále, ale i ve svém ateliéru. Do své pozvánky na výstavu napsal: „Přijměte pozvání do společnosti komorních kreseb a obrázků Jana Kunovského. Vstupte do společnosti malířových Nebezpečných známostí, do společnosti, které vládne žena. Ta, pro niž je potěšení z intrik základem umění žít. Pozvání již přijala markýza de Merteuil a večírek ozdobí také vystavené šperky Neveny Thielové."

Nevena Thielová je umělecká maskérka, která s Janem Kunovským spolupracovala na řadě projektů. O svých špercích, které bude v Galerii Vinohradská 12 vystavovat, říká: „Celý profesní život se zabývám odkrýváním přirozené krásy člověka. V pohádkách, inscenacích, filmech. Často musím dozdobit herce něčím, co třeba zvýrazní charakter postavy. A příroda mě hodně inspiruje. Šperky vlastně nejsou moje práce, já jen odkryji jejich krásu. Vybírám mušle, které mě inspirují a pouze je oživím a malým detailem doplním.“

Výstava bude v Galerii Vinohradská instalována od pondělí 2. března do pátku 27. března 2015. Setkání s umělci se zde uskuteční ve čtvrtek 19. března od 17.00 hodin. Všichni jste srdečně zváni.

Pozvánku na setkání s umělci naleznete v příloze.

Spustit audio