Romové jako součást evropských dějin a kultury. V Galerii Vinohradská 12 najdete novou výstavu

7. říjen 2014

Romové jako součást evropských dějin a kultury – to je název výstavy fotografií Jany Šustové k 70. výročí vyhlazení tzv. cikánského tábora v Osvětimi-Březince.

Soubor 36 snímků obsahuje záběry českých, slovenských, francouzských, rumunských a rakouských Romů. Slavnostní vernisáž se bude konat ve čtvrtek 16. října od 17.00 hodin. K poslechu zahraje romská kapela Cindži renta. Všichni jste srdečně zváni.

Dále můžete výstavu navštívit každý čtvrtek až do konce října od 10.00 do 18.00 hodin, případně si návštěvu můžete dohodnout pomocí e-mailu galerie@rozhlas.cz.

O autorce fotografií:

Jana Šustová (*1972 v Praze)

V Českém rozhlase pracuje od roku 2000 a zaměřuje se na tematiku menšin. V současné době má na starosti tematické weby Romové a Náboženství, zároveň pravidelně připravuje reportáže pro romské a náboženské vysílání.

Nikdy neměla ambice tvořit rozhlasové příspěvky a vystavovat své fotografie. K reportážnímu mikrofonu ji v roce 2001 přivedla vedoucí romské redakce Českého rozhlasu Anna Poláková, k první výstavě fotografií pak pracovníci Rumunského kulturního institutu v Praze v roce 2012. Její předchozí výstavy návštěvníky zavedly do všedního i svátečního života v rumunských klášterech a kostelech.

V roce 2009 Muzeum romské kultury v Brně udělilo Janě Šustové svou historicky první cenu „za vytrvalou podporu muzea a pomoc při budování jeho sbírkových fondů, za stálou propagaci romské kultury vůbec.“

O romském vysílání a webu Českého rozhlasu:
V Českém rozhlase existuje romské vysílání od roku 1992. Pořad „O Roma vakeren – Romové hovoří“ přináší každý týden aktuality a informace ze života Romů v Česku i v zahraničí, informace o romské historii, kultuře, tradicích, jazyce, o romských osobnostech a organizacích zabývajících se Romy.

V roce 1997 vznikly v Českém rozhlase internetové stránky Romove.cz, který byly prvním zpravodajským webem o Romech v Česku. Jsou k dispozici v češtině, angličtině, němčině a francouzštině.

Romské vysílání a web Českého rozhlasu získaly v roce 2010 od Úřadu vlády Cenu Gypsy Spirit, která je udělována u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Spustit audio