Pozvánka na besedu s Pavlou Jazairiovou

28. listopad 2016

Vydavatelství Radioservis vás u příležitosti vydání knižní novinky Příběhy zve na besedu s novinářkou a cestovatelkou Pavlou Jazairiovou. Koná se v Galerii Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu ve čtvrtek 1. prosince od 18 hodin.

Nová kniha Příběhy Pavly Jazairiové zavádí čtenáře na tři kontinenty: do jihoamerické Kolumbie, do Indie a také do dvou evropských velkoměst, Paříže a Říma. Ve všech případech přináší osobní svědectví o tom, co utváří tamní životní styl – ať už jsou to dějiny, přírodní podmínky nebo společenské zvyklosti. Její reportáže jsou kolážemi postřehů, útržků rozhovorů, záznamů pořizovaných na místě i ověřených informací. Nepředkládá hotové soudy, vždy ponechá na čtenáři, jaký názor si vytvoří.

Centrum kolumbijské narkomafie, záře i stíny velkoměsta Kalkaty, příběhy a báje, mystika indických klášterů, Řím ztrácející vlastní tvář pod náporem moderní turistiky… Střety zájmů, hodnot, lidských snů. Tak rozdílný, a přece jediný svět. Kniha je provázena fotografiemi Jiřího Hůly.

„Smyslem této knihy však není vysvětlovat, proč je v Sýrii válka a kde jsou její kořeny, jak se rodí bída, z čeho pramení pud sebezáchovy afrických uprchlíků ani odkud se bere frustrace mladých lidí fascinovaných vražednou ideologií Islámského státu. Odkud se bere lidská frustrace všeobecně. Nebudu se zabývat úvahami o tom, z čeho pramení fanatismus a jak nebezpečným nástrojem v rukou mocichtivých může být každé náboženství, každá ideologie. Ostatně o tom všem už bylo napsáno a řečeno mnoho a nezdá se, že by i ty nejlepší argumenty nacházely v lidech odezvu. Proč, to je zas otázka pro jiné. Spokojím se s osobním a nedokonalým svědectvím toho, co jsem viděla, snažila se poznat a pochopit. Kolumbie, Indie a velká města, z nich dvě evropská. Jak to spolu souvisí? Proměněný, propojený, sám sebe nechápající, nelítostný globalizovaný svět,“ vysvětluje Pavla Jazairiová.

Spustit audio