Robert Vano pro Světlušku a tvorba nevidomých sochařek

5. prosinec 2016

Robert Vano pro Světlušku – výstava fotografií nevidomých, nebo Doba Karla IV. rukama nevidomých sochařek z neziskové organizace Okamžik. Dvě unikátní výstavy v Galerii Vinohradská 12 již od pondělí 5. prosince 2016.

Fotografie Roberta Vana ukazují svět nevidomých a lidí s těžkým zrakovým handicapem, kterým na cestu tmou svítí Světluška Nadační fond Českého rozhlasu. Jak se fotí ti, kteří nehledí do objektivu? „Mít dobré světlo, to je to, co si přejí všichni fotografové. Já si tentokrát přál přinést trochu dobrého světla do života nevidomých, které jsem fotil pro Světlušku. Lidem, kteří nevidí, nebo vidí velmi málo, záleželo moc na tom, abych zachytil, čemu se věnují, co je jejich práce nebo záliba. Zda se mi to podařilo, však musíte na výsledných fotkách posoudit až vy,” říká fotograf Robert Vano.

Fotografie doplní tvorba sochařky Libuše Petrašové, která při své práci používá Axmanovu techniku hmatového modelování. Při této technice se nepoužívají nástroje na opracování hlíny. Nevidomí neustálou hmatovou kontrolou svoje díla uhlazují a tím docílí specifického vzhledu. Líba Petrašová představí reliéfy kombinované se sklem, sochy, loutky a užitnou zahradní keramiku. Výstava bude též doplněna sochami dalších nevidomých výtvarnic z Hmateliéru (ateliér a dílna hmatového modelování) organizace Okamžik, z.ú., který se dlouhodobě věnuje podpoře vzdělávacích a kulturních aktivit pro osoby se zrakovým postižením. Na Hmateliér a další aktivity Okamžiku přispívá také Nadační fond Českého rozhlasu ze sbírky Světluška.

Srdečně Vás zveme na vernisáž, která se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince od 17 hodin v Galerii Vinohradská 12, suterén budovy Českého rozhlasu.

Výstava potrvá do 6. ledna 2017. Pro veřejnost je otevřeno každý čtvrtek od 12 do 18 hodin.

www.svetluska.net
www.okamzik.cz

Spustit audio