Série plakátů Bienále Brno 2016 v Galerii Vinohradská 12

2. září 2016

V Galerii Vinohradská 12 se v průběhu září uskuteční jedinečná prezentace ucelené série plakátů speciálně vydaných k letošnímu 27. Mezinárodnímu bienále grafického designu Brno. Autorské plakáty, výjimečné svojí vizuální a informační čistotou, jsou díky mediálnímu partnerství s Českým rozhlasem k vidění pohromadě v kompletní sestavě pouze v rozhlasové galerii v Praze.

Letošní ročník Bienále Brno 2016 se zabývá klíčovými pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace. Plakáty, prezentované v Galerii Vinohradská 12 v Praze, vycházejí přímo z daného tématu a odkazují k rozmanitosti Bienále i oboru samotného. Celkem 40 různých verzí obsahuje krom základních informací, jakými je název, doba a místo trvání, pouze konkrétní nápis, či symbol spojený s letošním ročníkem. Ať již jde o název výstavy, heslo z katalogu, nebo prvek z vystaveného exponátu. Až na jedinou verzi, kterou je plakát s barevným terčem vycházející z díla Zdeňka Zieglera, jsou všechny černobílé. Font písma, který je na nich užíván, byl vytvořen speciálně pro Bienále Brno 2016.

Autoři si při jejich tvorbě uvědomovali, že dnes obvyklá snaha vtěsnat na plakát co nejvíce zpráv, má na srozumitelnosti sdělení spíše negativní dopad. Nejde přitom vždy jen o snahu přiblížit samotnou akci, ale i o loga partnerských organizací v mnohdy špatně čitelných a nicneříkajících páskách, či nejednotnou grafickou úpravu. Proto byly letošní bienálové tisky pojaty více jako autorská umělecká díla, která zároveň výborně plní svůj účel a na plakátovacích plochách jsou díky funkční jednoduchosti nepřehlédnutelná.

Srdečně Vás zveme na slavnostní vernisáž této výjimečné prezentace, která se koná ve čtvrtek 8. září od 17 hodin. Pro širokou veřejnost je Galerie Vinohradská 12 otevřená každý čtvrtek od 12 do 18 hodin. Výstava potrvá do konce září.

Autoři plakátů:
Radim Peško, Tomáš Celizna, Adam Macháček

Pořadatelé 27. Bienále Brno 2016:
Moravská galerie v Brně a Ministerstvo kultury České republiky

Prezentace plakátů: 5. 9.– 30. 9. 2016 v Praze
27. Bienále Brno 2016: 16. 6.– 30. 10. 2016 v Brně

Další informace na adrese Bienále.

Spustit audio