Zveme vás na přednášku zpravodaje Štěpána Macháčka: Může tzv. Islámský stát dobýt svět?

27. leden 2016

Zajímá Vás pohled blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka na Islámský stát v kontextu stále nekončícího syrského konfliktu? Přednáška je první ze série vystoupení zahraničních zpravodajů určených široké veřejnosti.

Český rozhlas je dnes vedle České televize jediným médiem využívajícím stálou síť vlastních zahraničních zpravodajů. Byla by škoda nevyužít jejich neocenitelných zkušeností a znalostí získaných během pobytu v daných státech. Rozhodli jsme se uspořádat cyklus přednášek a besed k aktuálním tématům, která rezonují v českém i evropském prostoru. Cílem je také oslovit nejen naše stálé posluchače, ale i ty potenciální jako například studenty vysokých škol.

Jako první jsme vybrali téma, které patří v současnosti k jedněm z nejdiskutovanějších. Téměř denně se objevují ve zpravodajství informace o zvěrstvech páchaných tzv. Islámským státem. Jak se zrodil fenomén tohoto džihádistického uskupení? Kdo stojí v pozadí? Proč spolu bojují sunnité a šíité? Co sledují islámští extrémisté ničením kulturního dědictví? Nakolik pomohla démonizaci „Islámského státu“ světová média? Odpovědi nabídne blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Čtvrtek 4. února od 18.00
Galerie Vinohradská 12

V dalších dílech cyklu plánujeme besedu s Jiřím Hoškem na téma možného Brexitu, s bruselským zpravodajem Ondřejem Houskou pak o mýtech o EU v českém prostoru.

Tomáš Pancíř
ředitel Centra Zpravodajství

Spustit audio