Český rozhlas kolauduje

2. červen 2009

Ve druhé polovině června se Český rozhlas bude moci stěhovat do zrekonstruovaných prostor historické budovy. Dnes bylo zahájeno kolaudační řízení administrativní části budovy Českého rozhlasu. Nebyly zjištěny žádné závady, které by bránily jejímu převzetí. Po půldruhém roce se Český rozhlas může začít stěhovat z náhradních prostor v Římské 12 do zrekonstruovaných kanceláří se zmodernizovaným technickým zázemím.

"Jedná se o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, který vyžaduje citlivá řešení s ohledem na její jedinečnost, proto jsem velmi rád, že u takové události mohu být. Těší mě, že je Český rozhlas dostatečně silný a stabilní a mohl použít k financování této skutečně obří rekonstrukce své vlastní finanční zdroje. Jelikož se však jedná o obnovu kulturní památky a památkově chráněného objektu, přibližně desetinu nákladů hradil Český rozhlas z příspěvku státu, za což bych chtěl poděkovat Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury," dodává Václav Kasík, generální ředitel Českého rozhlasu.

První etapa rekonstrukce slavné budovy na Vinohradské ulici proběhla již v letech 2004 a 2005. K odstartování druhé etapy na podzim roku 2007 bylo nutné najít náhradní prostory pro studiovou výrobu a stejně tak přestěhovat na 600 zaměstnanců do dočasných prostor. Tento problém se podařilo vyřešit nákupem budovy v Římské ulici 15, která sousedí s rozhlasovými budovami Vinohradská 12 a Římská 13, a pronájmem budovy Římská 12 na dobu předpokládané rekonstrukce.

Intenzivně pokračují i práce na tzv. vnitrobloku historické budovy s rozhlasovými studii. Český rozhlas děkuje zhotoviteli - sdružení OHL ŽS a HOCHTIEF za odvedenou práci. Po skončení rekonstrukce této části tak na pražských Vinohradech z podnětu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka vznikne ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská. Ten bude zároveň důstojným sídlem Českého rozhlasu splňujícím všechny požadavky vzniklé vývojem s akceptací moderních technologií Českého rozhlasu v posledních letech.

Ing. Eva Tichá
tisková mluvčí Českého rozhlasu
Tel. 22 155 1301, 777 879 877
e-mail: eva.ticha@rozhlas.cz

Spustit audio