Den otevřených dveří poprvé v zrekonstruované budově

11. červenec 2011

Čerstvě zrekonstruovanou rozhlasovou budovu na Vinohradské 12 v Praze 2 v sobotu 11. června 2011 navštívilo zhruba 1300 návštěvníků.

Návštěvníci absolvovali již tradiční trasu, na které je provázel průvodce, který jim poskytl výklad z historie rozhlasu, seznámil je s aktuálním stavem rozhlasových stanic i uměleckých těles a všech soutěží a festivalů, které rozhlas pořádá. Podívali se na vysílací pracoviště Dvojky Českého rozhlasu i na newsroom Radiožurnálu. Velký ohlas měla prohlídka nových, zrekonstruovaných nahrávacích studií v historické budově. V každém studiu byly umístěny panely s fotografiemi, jak studio vypadalo před rekonstrukcí. Všichni návštěvníci měli možnost porovnávat originalitu akustických obkladů, které v této podobě (v období před instalací vysílacích technologií), bylo možno vidět poprvé a naposled. V průběhu dalších měsíců proběhne výběrové řízení na dodavatele technologií, ty se nainstalují a ve studiích se opět rozeběhne rozhlasová výroba.

Zájem byl i o výstavu rozhlasových přijímačů od krystalky po nejmodernější digitální přijímače. V rámci doprovodných programů vyslechli účastníci prohlídky koncert skupiny Eldorádo, Big Bandu Českého rozhlasu a vítězů soutěží Česko zpívá a start.rozhlas.cz. Jednu ze skupin přijal ve své kanceláří i prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Desítky mladých lidí zamířily na „Underground párty“ Českého rozhlasu Rádio Wave, která se konala od 16.00 hodin v rozhlasovém podzemí.

Nálada byla vynikající. Skupinky byly namíchány z lidí nejrůznějšího stáří, našli se skalní příznivci Dvojky i Radiožurnálu a nechyběli ani posluchači Šestky, Leonarda, Vltavy a dalších stanic. Všichni chválili, ale i kritizovali. Zejména hudbu na Radiožurnálu, některé změny v programu Dvojky apod. Přesto bylo vidět, že kritické připomínky k vysílání zase nejsou tak velké, aby kvůli nim od poslechu stanic upustili, což nás všechny velmi potěšilo.

Doprovodné programy byly v letošním roce nejrozsáhlejší za posledních několik let. Bylo vidět, že veškerá starost a práce s jejich přípravou se vyplatila. Oči odcházejících návštěvníků totiž spokojeně svítily a ústa nešetřila slovy díků.

Spustit audio