Rekonstrukce budovy Českého rozhlasu dokončena

11. červenec 2011

Náročná obří rekonstrukce historického sídla Českého rozhlasu na Vinohradské 12 byla dokončena na konci března 2011. Na pražských Vinohradech vyrostl ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská. Ten se stal důstojným sídlem Českého rozhlasu jako moderního, dynamicky se rozvíjejícího a technologicky vyspělého média veřejné služby 21. století. Kolaudace poslední části rekonstruované historické budovy proběhla v dubnu 2011.

Rekonstrukce historického sídla Českého rozhlasu proběhla v několika vlnách. První etapa se konala již v letech 2004 a 2005. Druhá – svým rozsahem výrazně významnější - byla zahájena v září 2007. Po zpřístupnění recepce a administrativní části historické budovy Českého rozhlasu v červenci 2009 se podle slov prozatímního ředitele ČRo Petera Duhana dostala stavba kvůli dlouhodobě kumulovaným a bývalým vedením rozhlasu neřešeným problémům do patové situace. Tato situace byla po dlouhých jednáních vedení Českého rozhlasu se zástupci zhotovitele - OHL ŽS a HOCHTIEF CZ – vyřešena 25. října 2010, kdy strany podepsaly dohodu o dokončení rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu.

„Jsem velmi rád, že se na podzim loňského roku společným vyjednáváním podařilo dosáhnout dohody, která umožnila dokončení rekonstrukce historické budovy tak, aby opět byla důstojným sídlem veřejnoprávního média. Jednalo se o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, proto k němu bylo nutno přistoupit obzvlášť citlivě a s ohledem na její jedinečnost,“ říká Peter Duhan.

Stavební ruch v budově se zanedlouho přesune do nahrávacích studií. V současné době začíná Český rozhlas zpracovávat zadávací dokumentaci pro nákup a montáž rozhlasových technologií. První rozhlasové hry či hudební nahrávky by měly v nových studiích vzniknout v průběhu roku 2012.

Další informace o budově, její historii a průběhu rekonstrukce najdete v příloze.

Související článek:
Historie budovy

Spustit audio