Na webu Českého rozhlasu lze porovnat volební programy pro volby do EP

19. květen 2014

Web Českého rozhlasu zveřejnil aplikaci porovnání volebních programů politických subjektů, které kandidují do Evropského parlamentu. Termín voleb je 23. až 24. 5. 2014.

„Oslovili jsme všechny kandidující subjekty s konkrétními otázkami, pro každou odpověď měli určený maximální rozsah 300 znaků a my jsme do odpovědí už nijak redakčně nezasahovali. Bohužel reagovalo jen 22 stran, ale i tak jsme rádi, že můžeme obyvatelům České republiky takovou službu nabídnout,“ popisuje obsah aplikace ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

Odpovědi na celkem 53 otázek z 9 oblastí (například spotřebitelská témata, české zájmy v EU, budoucnost EU, eurodotace, rozšiřování či pravomoci EU atd.) lze porovnat na http://www.rozhlas.cz/zpravy/ep2014_otazky/.

Český rozhlas připravil i speciální web www.rozhlas.cz/informace/volby_ep, na kterém jsou základní informace o samotných volbách, o Evropském parlamentu a také odkazy na všechny předvolební diskusní pořady s možností si je poslechnout ze záznamu.

Součástí předvolebního vysílání před volbami do EP jsou i příspěvky mapující 10 let od vstupu ČR do Evropské unie, praktické rady pro voliče i reportáže ze všech členských států Evropské unie.

Český rozhlas chce v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu přispět k rozšíření povědomí o Evropské unii jako takové. Rozhlas proto v příspěvcích vysvětluje, jak fungují jednotlivé evropské instituce, jaké jsou pravomoci Evropského parlamentu a jak funguje evropský legislativní proces. Tyto informace samozřejmě jsou postupně k dispozici i na webu Českého rozhlasu, kde zůstanou i po volbách.

Spustit audio