ISŠTE Sokolov hostí putovní výstavu Bible včera, dnes a zítra

18. listopad 2013
Kultura

V pondělí 18. listopadu začne v moderní dvoupatrové knihovně Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově unikátní putovní výstava starých tisků k letošnímu 400. výročí vydání prvního uceleného překladu knih Starého a Nového zákona z původních jazyků do češtiny - Bible kralické.

Expozice má název „Bible včera, dnes a zítra“ a započala svou pouť 20. dubna 2009 v Městské knihovně v Třinci. Výstavu v Sokolově zahájí vernisáž s živou klasickou hudbou a s úvodním slovem teologa Jiřího Bauera. Součástí vernisáže bude projekce nového historického dokumentárního filmu o podivuhodném vzniku Bible kralické „Pod ochranou Žerotínů“.

Výstava zavítala již do více než devadesáti míst v ČR i na Slovensku a navštívily ji desítky tisíc návštěvníků. Obsahuje na pět stovek exponátů historických tisků a nejrůznějších překladů bible, kancionálů a dalších zajímavostí. Nejstarší exponáty jsou z let 1549 a 1556.

Návštěvníci výstavy budou mít příležitost vyzkoušet středověký tisk, psaní husím brkem, ruční přepis bible, chystají se i soutěže o hodnotné ceny. Pro školy nebo jiné větší skupiny jsou připraveny přednášky. Výstava potrvá do 26. listopadu a vstup je zdarma.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu