Afghánistán se vzpamatovává z krvavého bombového útoku. Volby to neovlivní

Při pumovém atentátu v jihoafghánském Kandaháru zemřelo 41 lidí a 66 je zraněných. Podle agentury AFP jde o nejvražednější výbuch od 7. července 2008, který tehdy zabil 60 osob. Na jihu země připravila o život podomácku vyrobená výbušnina také čtyři americké vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů po prezidentských volbách v Afghánistánu

Sčítání hlasů po prezidentských volbách v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Zprávy přicházejí z neklidného jihu Afghánistánu poté, co se minulý čtvrtek v této zemi konaly komunální a prezidentské volby. Po sečtení 10 procent hlasů vede poměrem 40,6 ku 38,7 procenta dosavadní hlava státu Hamíd Karzáí nad svým sokem Abdulláhem Abdulláhem.

Situaci v Afghánistánu navíc zkomplikovalo na konci minulého týdne množství stížností, mezi kterými bylo i 35 obvinění, ohrožujících volební výsledek.

Bývalý český velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík už v pondělí ve vysílání Rádia Česko odhadl, že dojde k dalším násilnostem, ovšem podle něj nezpůsobí žádný zásadní zvrat.

"Představa, že by Afghánci šli k volbám ještě jednou, je zcestná. Některé incidenty budou shledány závažnými, ale nikoli pro volební výsledek," zmínil Přibík.

Podle mnohých navíc dosavadní situace v zemi není oproti původnímu očekávání tak kritická. Myslí si to i koordinátor afghánské mise organizace Člověk v tísni Tomáš Kocián.

Přehrát

00:00 / 00:00

Včerejšímu pumovému atentátu v jihoafghánském Kandaháru padlo za oběť nejméně 41 lidí. Mluvíme s koordinátorem afghánské mise organizace Člověk v tísni Tomášem Kociánem.

"I přes někdy děsivou bilanci útoků, je situace v normě a frekvence útoků je nižší než očekávání," řekl Kocián Rádiu Česko.

Podle Kociána navíc afghánské, americké a britské bezpečnostní síly jsou schopny situaci kolem voleb do jisté míry úspěšně kontrolovat.

Mullen: Hrozí převzetí moci Talibanem

V souvislosti s pochybnostmi ohledně výsledku voleb někteří odborníci ovšem přepokládají, že k druhému kolu voleb dojde začátkem října. Podle Kociána se dá očekávat, že v této době by mohlo násilí v Afghánistánu eskalovat.

"Násilí dosáhne vrcholu společně se zveřejněním výsledků prvního kola, popřípadě během vyhlášení kola druhého. Navíc nemusí útočit pouze Taliban, dá se očekávat, že rovněž stoupenci poraženého vlnu násilí podpoří."

Navíc podle velitele amerických vojsk Mikea Mullena Afghánistánu právě v této době hrozí reálné převzetí moci Talibanem.

"Afghánistán je velmi zranitelný z hlediska možného opakovaného převzetí moci Talibanem a extremisty a nemyslím si, že by tato hrozba měla brzy pominout," řekl Mullen CNN. Jeho slova potvrzuje i koordinátor afghánské mise organizace Člověk v tísni Kocián.

"S ohledem na vývoj v posledních letech existuje takováto hrozba. Taliban navíc ovládá velkou část území na jihu země, kde má i velkou podporu mezi lidmi. Navíc je pravděpodobné, že zmíněné hnutí bude muset být začleněno do nové vlády, s čímž počítá jak Karzáí, tak Abdulláh."

O volbách v Afghánistánu si přečtěte také:
Po sečtení 10 procent hlasů vede v Afghánistánu těsně Karzáí
Podle předběžných výsledků v několika volebních okrscích čeká Afghánistán další kolo prezidentských voleb
Afghánský prezident Karzáí se označil za vítěze čtvrtečních voleb
Volby v Afghánistánu za hřmění zbraní a dohadů o podvodech
Afghánistán nebude slavit 90 let nezávislosti, bojí se násilností
Bezpečnostní situace v Afghánistánu se před prezidentskými volbami zhoršuje
V Afghánistánu končí kampaň před prezidentskými volbami. Taliban vyhrožuje, že vystupňuje násilí

Lukáš Vincourek, Robert Břešťan, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme