Je důvod k revizi protidrogové politiky?

Na tuto otázku se dnes na konferenci v Poslanecké sněmovně snažili odpovědět politici, odborníci, zástupci policie i charitativních organizací. Impulsem pro tuto širokou diskusi bylo nedávné prohlášení KDU-ČSL, že naše protidrogová politika je neúčinná a potřebuje změnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závislost na drogách

Závislost na drogách

V Česku klesá spotřeba tvrdých drog, snížil se počet úmrtí na předávkování a zvyšuje se věková hranice prvních experimentů s drogami. To jsou statistické údaje, o které většina řečníků opírala svá tvrzení, že protidrogovou politiku není třeba revidovat."Proč ničit něco co funguje; Angličané tomu říkají: Neměň tým, který vyhrává," argumentuje psycholog z nadace Drop In Ivan Douda.

I když se na tomto názoru všichni vystupující shodli, neznamená to, že by byli se vším, co se pro potírání drogové spotřeba a hlavně kriminality u nás dělá, spokojeni. Pražský primátor Pavel Bém vidí hlavní problém v penězích. "Jakékoli debaty o budoucnosti protidrogové politiky jsou liché, pokud stát, vláda neřeknou zcela jasně, kolik finančních zdrojů jsou na ni ochotni dát."

Kdo čekal, že na konferenci dojde k ostrému střetu se zastánci opačného názoru, byl zklamán. Pozvánku sice dostal jak ministr vnitra Stanislav Gross, tak šéf lidovců Miroslav Kalousek. Posledně jmenovaný Radiožurnálu řekl, proč se konference nezúčastnil: "Já se účastním diskusí, nikoli demonstrací; toto je demonstrace určitého názorového spektra, a nemám důvod se toho účastnit," uvedl Kalousek.

Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme