NATO možná postaví v Česku protiraketovou základnu

Česko má vedle Polska a Maďarska reálnou šanci, že právě na jeho území postaví NATO protiraketovou základnu, která by čelila případnému útoků teroristů z některé blízkovýchodní země. Podle internetových Britských listů o tom tajně jednají zástupci americké administrativy s představiteli tří středoevropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiletadlová raketa

protiletadlová raketa | Foto: Armáda ČR

Mluvčí českého ministerstva obrany Ladislav Šticha nevylučuje, že základna by mohla na našem území skutečně vzniknout. "Ty diskuze o jakémsi ochranném deštníku nad Evropou, o těch se mluví poměrně dlouho, jedná se o konzultace Spojených států s evropskou částí Severoatlantické aliance," potvrzuje mluvčí.

S přítomností cizích vojáků v Česku musí souhlasit vláda a parlament. To je také podle předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jana Vidíma hlavní rozdíl proti minulosti, kdy republiku okupovala sovětská armáda. Poslanec ODS říká, že základna spojenců by nám přinesla nejen větší bezpečnost, ale i nemalý ekonomický zisk.

Vidím je ovšem přesvědčen, že současná sněmovna by tento návrh neschválila. "Pravděpodobnost, že se něco takového stane je velmi nízká, protože levice by nepřipustila, aby takováto základna na našem území vznikla," poznamenal poslanec.

Armáda už přesto podle neoficiálních informací zvažuje možnou lokalitu pro umístění základny. Mohla by stát například v bývalém vojenském prostoru Milovice. Starosta městečka Milan Kraus Radiožurnálu řekl, že by tom ale nejdřív museli rozhodnout lidé v místním referendu.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme