Po katastrofě v Asii zůstává nezvěstných několik Čechů

Katastrofa v oblasti jihovýchodní Asie se dotknula také stovek českých turistů. Oficiálně se zatím pohřešuje jeden český občan a jedna žena byla hospitalizována. Mnoho dalších ale odřízly vlny tsunami od světa a nelze s nimi navázat spojení. Některé cestovní kanceláře již zrušily nejbližší zájezd do postižených oblastí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaplavená ulice v thajském Pchúketu

zaplavená ulice v thajském Pchúketu | Zdroj: ČTK

Na jihu Thajska je podle českého velvyslance Jiřího Šitlera asi 200 českých turistů, jeden z nich je mezi pohřešovanými a další utrpěl zranění a je v nemocnici. Podle jiných zdrojů to má být žena se zlomenou rukou.

Cestovní kanceláři Marco Polo nemá kontakty s dvěma klienty v jižním Thajsku, naopak už obnovila spojení s pěticí, která dnes byla nezvěstná na Maledivách. Podle majitele firmy Jana Papeže jsou v pořádku i klienti na nejhůře postižené Srí Lance.

Společnost Eso Travel obnovila spojení s osmi lidmi na Maledivách, mezi kterými je i zpěvák Karel Gott. "Panu Gottovi se podařilo vyčistit telefon, takže poslal SMS zprávu. Sice je ostrov odříznutý od telefonu a elektřiny, ale všichni jsou v pořádku," uvedl ředitel firmy Tomáš Cikán. S pěti osobami v jižním Thajsku však firma kontakt stále nemá.

Společnost Čedok má podle mluvčího Tomáše Brejchy své klienty například na thajském ostrově Pchúket v Indickém oceánu, kde jsou nyní desítky českých turistů. Podle něj jsou všichni v pořádku. Další klienty má firma u pobřeží Thajského zálivu, této oblasti se ovšem zemětřesení nedotklo.

Na Srí Lance Čedok momentálně žádní klienti Čedoku nejsou, protože skupina měla odletět dnes večer a jejich zájezd byl zrušen. Firma podle Brejchy svým klientům nabídne jako náhradu možnost vycestovat do jiné země.

V pořádku by měly být i desítky klientů společnosti Fischer, kteří jsou v současné době na Srí Lance. "U všech víme, kde jsou, starají se o ně naši delegáti. Některým na jihu Srí Lanky bylo poskytnuto nové ubytování," informovala mluvčí firmy Dita Stejskalová.

Letecký dopravce Travel Serice zrušil dnešní let na Maledivy a Srí Lanku. Naopak České aerolinie pondělní let do Colomba uskuteční. Na základě informací, že provoz na letišti v hlavním městě Colombu není uzavřen, plánují České aerolinie pondělní odlet pravidelné linky Praha - Dubaj - Colombo dle letového řádu," potvrdila mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Žádné zprávy o obětech mezi českými turisty nemá české velvyslanectví v Indii, do jehož působnosti patří také Srí Lanka a Maledivy, ani české zastupitelské úřady v Indonésii a Malajsii.

Ani české ministerstvo zahraničí nemá informace o případných ztrátách na životech mezi českými turisty, kteří jsou v postižených zemích. Ministerstvo zřídilo krizový štáb, který odpovídá na dotazy občanů a shromažďuje údaje. K dispozici jsou telefonní čísla +420224182425, +420224182254, +420224182985 a +420224181111.

Podrobnosti o katastrofě v jihovýchodní Asii naleznete zde.

Petr Doležel, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme