Na jihu Asie je pohřešováno 381 českých turistů

Domů se vrací první skupina českých občanů, které v jihovýchodní Asii zastihlo ničivé zemětřesení. Na letiště v Praze - Ruzyni přiletí krátce před 17. hodinou. Je jich 175. Celkem je v jihovýchodní Asii podle odhadů 4-5 stovek Čechů. Na seznamu pohřešovaných pak figuruje 381 českých jmen. Úřady však zatím nemají zprávy, že by mezi desítkami tisíc obětí přírodní katastrofy byli čeští občané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turistky na ostrově Pchi Pchi

turistky na ostrově Pchi Pchi | Foto: EPA

Živelná katastrofa zranila 9 českých turistů a s desítkami dalších, většinou jde o vyznavače individuální turistiky, se dosud nepodařilo navázat kontakt.

Několik našich lidí ale bylo vážně zraněno - například v Thajsku je hospitalizováno pět Čechů. Podle náměstka ministra zahraničí Pavla Svobody se seznam pohřešovaných každou chvíli mění. Někteří lidé zapomínají odhlásit své blízké, kteří se jim mezitím ozvali.

Mezitím se čeští turisté pokoušejí dostat zpátky do vlasti. Podle odhadů jich je v současnosti 400 až 500. Let na pravidelné lince Colombo-Praha s odletem 8:25 místního času byl plně obsazen.

Už tři dny se za každou cenu snaží dostat domů. Ubytováni byli v hotelu přímo na pláži. Vlna tsunami vše smetla. Jak Českému rozhlasu řekl průvodce skupiny Radek, stále nemají informace o dvou českých turistech. Nejde elektřina, vypadává mobilní síť, proto šetřili několik telefonů, aby se alespoň prostřednictvím SMS domlouvali s příbuznými i představiteli ČSA, která je připravena je z Colomba dopravit domů. Problém je ale, jak se dostat z jihu Srí Lanky. Po silnici to nejde, jediná možnost je letecky. Letadel a vrtulníků je ale málo. Navíc lidem docházejí i potraviny a voda.

Cestovní kancelář Marco Polo očekává večer podle ředitele Jana Papeže návrat asi 40 svých klientů, kteří se nacházejí v nejpostiženější části Srí Lanky, "to znamená z jihu Srí Lanky z oblasti Kogala, protože ti lidé na tom byli poslední dva dny nejhůř. Střecha nad hlavou byla velmi provizorní, část z nich bydlela v chrámu, část z nich v poloprozbořeném hotelu. U nich jsme preferovali, aby se vrátili domů co nejdřív."

Ne všichni čeští turisté ovšem trvají na předčasném návratu do České republiky. Ti, kteří byli v době katastrofy včas evakuování nebo se nacházeli na bezpečných místech, chtějí svoji dovolenou vyčerpat až do konce. Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům, aby zatím odložili cestu do těchto oblastí.

Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme