První skupina českých turistů se vrátila ze Srí Lanky

Do vlasti se vrátili první čeští turisté, kteří zažili zemětřesení a následné ničivé vlny tsunami v jihovýchodní Asii. Lidé byli velmi unavení a někteří stále ještě v šoku z toho, co zažili. České ministerstvo zahraničí má v postižených oblastech konzulární pracovníky, kteří pomáhají turistům s návratem a vyřizování nezbytných záležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Airbus A310-300

Letadlo Airbus A310-300 | Foto: Jan Rosenauer

Prvních 209 našich turistů se vrátilo ze Srí Lanky odpoledne letadlem Českých aerolinií.

Tato mladá žena utrpěla zranění nohy, a proto její první cesta po návratu mířila do nemocnice. Přesto se Českému rozhlasu svěřila s tím, v jaké chvíli ji katastrofa zastihla.: "My jsme se chystali odjet na výlet, byli jsme po snídani , bylo velmi krásně, nic se nedělo." Pak ale vpadla ničivá tsunami.

Podle manželů Celanových přišla voda v šesti vlnách a zničila vše, co jí stálo v cestě. "Nejvíc jsme dostali strach, když to moře ustoupilo asi o 200 metrů, prostě se ztratilo. Obávali jsme se, že by mohla přijít ještě větší vlna." Turisty po návratu ze Srí Lanky uvítal po příletu ministr zahraničí Cyril Svoboda.

České ministerstvo zahraničí už má v postižených oblastech konzulární pracovníky, kteří pomáhají turistům s návratem a vyřizováním nezbytných záležitostí. Šest českých občanů je v péči lékařů thajských nemocnic. Tři byli hospitalizováni s vážnými zraněními, jako jsou komplikované zlomeniny a hluboké řezné rány. Jak Radiožurnálu potvrdil náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda, seznam Čechů, se kterými se nepodařilo navázat spojení čítá stále několik desítek jmen.

"Okolo poledne bylo nicméně ještě 224 osob bez kontaktu, ale tento seznam se stále ztenčoval. Máme konzuly přímo na místě, zjišťují potřeby, snaží se usnadnit návrat našich občanů domů - například tím, že jim vystavují náhradní doklady, půjčují peníze a vyřizují jiné věci, které potřebují k návratu do vlasti."

Ministerstvo zahraničí znovu varovalo české občany, aby do postižených oblastí nejezdili. Ověřuje i zprávy dvou turistů, že spatřili na Srí Lance mezi mrtvými i Čechy, avšak samo takové informace ministerstvo potvrzené nemá.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme