Projekt na modernizaci tanků T-72 čelí problémům

Ztráta odborníků a zastavení výroby klíčových dílů z Velké Británie, Izraele a Itálie. Takový osud hrozí armádnímu projektu na modernizaci tanků T-72. Ministerstvo obrany jich nejprve chtělo 350, pak slevilo na 140 a nakonec zadalo státnímu podniku VOP 025 z Nového Jičína vylepšení jen 30 obrněnců. Armáda ve svých plánech předpokládá, že si podle potřeby objedná v budoucnu ještě další. Tak jednoduché to ale podle ředitele novojičínské zbrojovky Aleše Truxy nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední tank T 72

Střední tank T 72 | Foto: FAS

Pokud totiž nebude mít ministerstvo v celé věci jasno ještě letos, podnik bude muset mimo jiné propustit až 200 lidí. "Pokud by další objednávka na tanky nebyla, tak budeme část zaměstnanců rekvalifikovat, část zaměstnanců bychom samozřejmě museli propustit. Ale faktem je, že už schopnosti podniku opravovat nebo vyrábět tanky v té podobě, jak to děláme dneska, už by asi nebyly, "upozornil ředitel zbrojovky.

Truxa nicméně dodává, že zbrojovce krach nehrozí a poslední z 30 tanků dodá armádě ještě letos, jak je stanoveno ve smlouvě s ministerstvem. Obnovení výroby modernizovaných obrněnců i po několika málo letech považuje stejně jako Truxa za velmi obtížné i šéf české asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Podle něj by pak byly v každém případě výrazně dražší, než jsou teď. Mnozí generálové, kteří si ovšem nepřáli mluvit na mikrofon, navíc míní, že 30 bojeschopných tanků je směšné číslo.

Mluvčí resortu Andrej Čírtek tlumočí oficiální stanovisko: "Těch třicet tanků, které bude mít Armáda České republiky, postačí, abychom tu schopnost měli, abychom měli lidi vycvičené pro používání této techniky, kteří v případě potřeby můžou vycvičit lidi další, a v případě potřeby tu máme program, ve kterém můžeme pokračovat. Ale za současných okolností se neplánuje, aby se ten stanovený počet rozšiřoval."

Další podrobnosti se dozvíte v dopoledním Radiožurnálu v pořadu Pod kůži, který začíná krátce po půl jedenácté.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme