Kampaň k euroústavě bude řídit Gross a Úřad vlády

Kampaň k evropské ústavní smlouvě bude řídit premiér Stanislav Gross a Úřad vlády. Informační agitace by měla lidem vysvětlit význam dokumentu. Schválila to vláda. Černínský palác argumentoval tím, že už má zkušenosti z kampaně před předloňským referendem o vstupu země do Evropské unie. Česká republika ale zatím neví, zda budou euroústavu schvalovat lidé v referendu nebo dokument ratifikuje parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Stát počítá s tím, že zaplatí vydání propagačních materiálů a zajistí bezplatné informační linky. "Především jde o to, aby lidé před referendem či před parlamentním schvalováním byli seznámeni s tím, co vlastně Evropská ústavní smlouva obsahuje, co se mění, co přináší nového, případně jak by mohla zasáhnout jejich životy."

Kampaň k evropské ústavní smlouvě bude řídit premiér Stanislav Gross a úřad vlády. Informační agitace by měla lidem vysvětlit význam dokumentu. Patronát nad kampaní chtělo mít také ministerstvo zahraničí. S tím ale dnes kabinet nesouhlasil. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře má Černínský palác zkušenosti z kampaně před referendem o vstupu do Evropské unie a nejen to. "Několik let tady pracuje tým lidí, který se stará o informace občanům, které by měly přiblížit dění v Evropské unii. Zpracováváme veškeré informace o EU pro Českou repoubliku, pro státní správu a občany. Bylo by logické, kdyby se Ministerstvo zahraničních věcí staralo i o kampaň, která by měla občanům přiblížit obsah takzvané euroústavy."

Někteří ministři ale oponují, že tak důležitá věc má spadat přímo pod úřad vlády a s tímto názorem se kabinet dnes ztotožnil. Od 1. dubna vznikne na úřadu vlády odbor, který bude mít na starosti koordinaci resortů při kampani.

V České republice zatím ale není jasné ani to, jestli bude evropskou ústavní smlouvu schvalovat parlament nebo občané v referendu. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová proto nevidí důvod, proč se vláda zabývá komunikační strategií."Pokud by to bylo referendum, tak musí být jiná strategie a bude stát jiné peníze, než kdyby to bylo rozhodování parlamentem. Parlament rozhoduje řadu velmi významných zákonů a není na ně vyčleněna žádná zvláštní strategie, ani žádné prostředky ze státního rozpočtu. Pokud by si byla vláda jistá, že se bude schvalovat tato smlouva v parlamentu, tak není důvod, aby vymýšlela nějakou velmi drahou strategii."

Vláda už parlamentu předložila návrh ústavního zákona, který má umožnit lidem vyslovit se v referendu k zásadním otázkám politiky. Opoziční ODS zase chce zvláštní referendum pouze k evropské ústavní smlouvě. Pokud se politici nedohodnou na podmínkách a termínu referenda, budou o dokumentu rozhodovat poslanci a senátoři.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme