Lidovci odejdou z Grossovy vlády

Vládní koalice sociálních demokratů, lidovců a unionistů se rozpadla. Celostátní konference KDU-ČSL doporučila třem lidoveckým ministrům, aby podali demisi. Učiní tak již ve čtvrtek. Při pátečním hlasování sněmovny pak budou poslanci KDU-ČSL hlasovat pro nedůvěru vlády. Důvodem je nesouhlas lidovců s osobou premiéra Stanislava Grosse, kterého kvůli majetkovým problémům považují za nedůvěryhodného. ČSSD výměnu premiéra odmítá. Aby mohli občanští demokraté a lidovci vyslovit kabinetu nedůvěru, museli by s nimi hlasovat i komunisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasal, Svoboda, Kalousek

Kasal, Svoboda, Kalousek | Foto: Stanislav Peška

Celostátní konference skončila po třech hodinách s jasným závěrem: vládní koalice končí a tři lidovečtí ministři, tedy Libor Ambrozek, Milan Šimonovský a Cyril Svoboda odcházejí z kabinetu. Již odpoledne je vyzvalo k odchodu z vlády užší vedení strany.

Za nejlepší řešení krize přitom lidovci stále považují pokračování současné koalice, ovšem s jiným premiérem. "Jsme však svědky toho, že předseda vlády neváhá brát důvěryhodnost celé demokratické politiky jako rukojmí svých osobních potíží," uvedl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Předčasné volby jsou podle Kalouska pro KDU-ČSL až tou poslední možností. "Bude-li to jediná varianta, na které bude možné se dohodnout, my se jich nebáváme a jsme připraveni," dodal. Demisi podají všichni lidovečtí ministři ve čtvrtek, poté ji premiér předá prezidentovi. Rovněž ve čtvrtek se chce Kalousek sejít s Grossem a oficiálně mu oznámit konec koaliční dohody.

Ze necelé stovky delegátů 74 hlasovalo pro odchod z vlády a vyslovení nedůvěry, 14 lidí se zdrželo. Byl mezi nimi i místopředseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Nemyslím si, že je dobře, aby osud české vlády byl dán do rukou KSČM," vysvětlil své důvody Svoboda. Usnesení však bude respektovat.

Gross: Kalousek se o odchod z koalice snažil dlouhodobě

Gross v první reakci uvedl, že Kalousek se dlouhodobě snažil o odchod z vládní koalice a zapojení KDU-ČSL do vlády s jiným partnerem s vidinou výhodnějšího postavení. "Vedení lidovců postupuje promyšleně s cílem rozbít další, v pořadí již třetí koalici. Beru to na vědomí," řekl Gross ČTK. Neuvedl, jak bude on a ČSSD dále postupovat.

Premiér chtěl oslovit členy celostátní konference osobně, lidovci mu ale vzkázali, že je to jednání jen pro členy KDU-ČSL a nabídli Grossovi koaliční jednání. Premiér místo toho napsal členům konference dopis s výzvou, aby se obě strany ještě pokusily společně plnit koaliční závazky.

Předseda opozičních občanských demokratů Mirek Topolánek ocenil, že lidovci splnili, co slibovali. "Jednáním jejich republikové konference potvrdili, že to myslí opravdu vážně. Pokládám je za svébytnou autonomní stranu," poznamenal Topolánek.

Přežití vlády závisí na podpoře komunistů

Pokud se všichni poslanci ODS, KDU-ČSL a KSČM rozhodnou hlasovat proti vládě, získají pohodlnou většinu nutnou k jejímu pádu. Stačí k tomu 101 zákonodárců z dvousetčlenné komory, zmíněné strany přitom disponují 120 hlasy. Jestliže se komunisté nepřipojí k hlasování o nedůvěře, kabinet vydrží.

Kalousek však na tiskové konferenci odmítl názor, že by rozhodnutí KDU-ČSL posilovalo vliv komunistů. "Komunisté jsou ve hře bez ohledu na usnesení naší konference," řekl. Pokud podle něj existuje dohoda mezi ČSSD a KSČM, čemuž prý stále nevěří, tak křesťanští demokraté u toho nemíní asistovat.

Šéf KSČM Miroslav Grebeníček pro Radiožurnál zopakoval, že postoj komunistů k vládě se ani po odchodu lidovců nemění. "Nepodporoval jsem vládu, nemám důvod podporovat ČSSD po jejím posledním sjezdu a nemám důvod podporovat premiéra Grosse," řekl.

Po dnešním jednání s Grossem ale Grebeníček naznačil možnost, že poslanci jeho strany nebudou nakonec proti vládě hlasovat. Uvedl, že komunisty více zneklidňuje program ODS než chyby nynějšího kabinetu. Výzvou ČSSD, aby parlamentní strany nepodpořily návrh ODS na vyslovení nedůvěry vládě, se bude ve čtvrtek zabývat výkonný výbor KSČM.

Třetí strana dosavadní vládní koalice, Unie svobody, při hlasování o nedůvěře vládě Grossův kabinet podpoří. Rozhodnutí KDU-ČSL považuje předseda US-DEU Pavel Němec za důkaz nespolehlivosti lidovců. "Nevidíme nejmenší důvod, proč naplňovat scénář KDU-ČSL a odcházet s nimi za ruku z vlády. Respektujeme koaliční smlouvu," potvrdil Němec.

Prezident Václav Klaus oznámí své stanovisko k rozpadu vládní koalice ve čtvrtek. Ještě před rozhodnutím KDU-ČSL opustit koaliční svazek kvůli nedůvěře ke Grossovi Klaus uvedl, že pokud padne vláda, nebo se rozpadne koalice, bude v rámci svých ústavních pravomocí ihned jednat.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme