Prezident chce od Grosse slib, že požádá o důvěru

Prezident Václav Klaus požádal premiéra Stanislava Grosse o veřejný slib, že s rekonstruovanou vládou předstoupí před parlament s žádostí o důvěru. Veřejný slib požaduje ještě předtím, než přijme demisi tří lidoveckých ministrů a jmenuje jejich nástupce. Podle Grosse jde ale tento požadavek nad rámec ústavních pravomocí hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus a S. Gross

V. Klaus a S. Gross | Foto: Marta Myšková

Prezident Václav Klaus označil dnešní nevyslovení nedůvěry vládě pouze za další fázi vládní krize. Řekl, že předpokládal, že se dnes sejde s představiteli politických stran, po jejich dnešním vystoupení v Poslanecké sněmovně k tomu ale už nevidí důvod. Hlava státu požaduje záruku, že vláda Stanislava Grosse se může ve sněmovně opřít o většinový mandát. Klaus premiéra proto požádal o veřejný slib, že si pro novou rekonstruovanou vládu znovu vyžádá důvěru parlamentu.

Stanovisko prezidenta republiky po hlasování o nedůvěře vládě

"Výsledek hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, stejně jako dnešní dramatická diskuse v Poslanecké sněmovně jsou pouze další fází současné vládní krize, nikoliv jejím ukončením. Vystoupení jednotlivých představitelů politických stran i proběhlé hlasování proto vnímám nikoli jako vyřešení již tři měsíce trvající krizové situace, ale jako její další vyhrocení. Předpokládal jsem, že dnes - ať dopadne hlasování o nedůvěře jakkoliv - zahájím jednání s politickými stranami, ale po dnešních vystoupeních jejich reprezentantů na plénu sněmovny snad mohu říci, že nejen já, ale i celá česká veřejnost už jejich názory a postoje známe," uvedl Václav Klaus.

"Dnešní hlasování ve sněmovně nepovažuji ani za náhradu 101 podpisů, na základě kterých jsem v loňském roce pověřil Stanislava Grosse sestavením vlády, ani za - v nové situaci bezpodmínečně nutné - potvrzení většinového mandátu demisemi oslabené Grossovy vlády. Sděluji touto cestou, že dříve než přijmu demise a než eventuálně jmenuji nové ministry, dnešního předsedu vlády požádám o veřejný slib, že s novou, rekonstruovanou vládou předstoupí v patřičné době před parlament se žádostí o důvěru a tím o potvrzení svého mandátu," oznámil prezident.

Premiér Gross nebude na tento prezidentův požadavek reagovat. Jeho stanovisko Radiožurnálu tlumočila ČSSD Lucie Orgoníková. "Pan premiér řekl, že se k tomu nebude vyjadřovat, že je to nad rámec ústavních pravomocí pana prezidenta."

Pro návrh opoziční ODS vyslovit vládě nedůvěru dnes hlasovalo 78 poslanců, proti návrhu 76 a 44 zákonodárců se hlasování zdrželo.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme