Ministr Mlynář doručil na Úřad vlády svou rezignaci

Kabinet premiéra Stanislava Grosse přišel v pořadí už o čtvrtého ministra. Dopoledne předal řediteli kanceláře předsedy vlády rozhodnutí o své rezignaci šéf resortu informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU). Tři lidovečtí ministři opustili původně osmnáctičlenný Grossův kabinet už ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Mlynář

Vladimír Mlynář | Foto: Michal Kamaryt

Mlynář svůj odchod avizoval už několik dní dopředu. Říká, že byl členem vlády, která se v Poslanecké sněmovně opírala o 101 nekomunistických poslanců a že takto také skládal slib prezidentovi. Grossův kabinet ale při včerejším hlasování o nedůvěře přežil jen díky toleranci komunistů. A to je pro Mlynáře nepřijatelné.

"Já jsem si vážil práce ve vládě a doufám, že se za svoje výsledky práce nemusím žádným způsobem stydět. Ale cesta, kterou se vydal Stanislav Gross, už není cesta, kde bych ho mohl následovat."

Mlynář si také myslí, že by měli odstoupit i dva další ministři za Unii svobody - šéfové resortů spravedlnosti a obrany Pavel Němec a Karel Kühnl. Unionisté se v pátek večer shodli, že jediným možným řešením po odchodu KDU-ČSL z koalice je demise celého Grossova kabinetu. A jestliže tak vláda neučiní, pak budou Němec s Kühnlem rezignovat.

Kabinet chce opustit i šéf legislativní rady vlády Jaroslav Bureš, což je nestraník nominovaný ČSSD. Podobný krok zvažují i sociálně demokratičtí ministři školství a průmyslu Petra Buzková a Milan Urban. Nejisté je také setrvání vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna. Dohromady by tak z vlády odešlo 10 jejích členů z původních osmnácti.

Mlynář přestane být formálně ministrem, až jeho demisi přijme prezident Václav Klaus. Ten ale v pátek sdělil, rezignace odstupujících členů vlády přijme až ve chvíli, kdy premiér Gross veřejně slíbí, že s rekonstruovaným kabinetem předstoupí před sněmovnu a požádá ji o důvěru. Gross tvrdí, že tento Klausův požadavek je nad rámec ústavních pravomocí hlavy státu.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme