Grossova vláda požádá sněmovnu o vyslovení důvěry

Premiér Stanislav Gross předstoupí se svou vládou před poslaneckou sněmovnu a požádá ji o důvěru. Splnil tak přání prezidenta Václava Klause, který odmítal přijmout demisi ministrů za KDU-ČSL, pokud Gross veřejně neslíbí, že s rekonstruovaným kabinetem podstoupí hlasování o důvěře. Premiér naopak vyzval prezidenta, aby co nejrychleji učinil kroky potřebné k obměně vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S. Gross

S. Gross | Foto: Stanislav Zbyněk

Gross novinářům vpodvečer na mimořádné tiskové konferenci rovněž řekl, že kabinet bude naplňovat svůj původní program, z čehož podle Grosse jasně vyplývá, že nehodlá dělat žádné personální ani programové ústupky KSČM.

Premiér vysvětlil žádost o důvěru snahou rychle ukončit politickou krizi. K tomu je podle něj třeba, aby vláda byla rychle rekonstruována. "V zájmu zachování politické, sociální a ekonomické stability České republiky, která je podmínkou pro další prosperitu naší společnosti, jsme se dnes rozhodli v dohledné době předložit otázku důvěry vládě Poslanecké sněmovně," oznámil Gross.

Vicepremiér Martin Jahn krátce před Grossovým oznámením řekl, že zůstane v rekonstruované vládě jen tehdy, pokud kabinet požádá o důvěru. Jahnovi vadí možná spolupráce s komunisty. "Pokud se bude držet programového prohlášení vlády a pokud důrazně odmítne personální a programovou spolupráci s KSČM, tak pro mě není problém ve vládě dál působit," uvedl Jahn.

Hlasování o důvěře požaduje také prezident Václav Klaus. V pátek prezident řekl, že nepřijme demisi lidoveckých ministrů a nejmenuje jejich nástupce dříve, než Gross veřejně slíbí, že s rekonstruovanou vládou předstoupí před parlament a požádá o důvěru. Gross dnes zopakoval, že prezidentův požadavek je nad rámec Ústavy.

Z kabinetu už ve čtvrtek odstoupili tři lidovečtí ministři, stejný počet má ve vládě i Unie svobody-DEU. Vladimír Mlynář rezignoval v sobotu, odchod ministrů spravedlnosti Pavla Němce a Karla Kühnla je zřejmě jen otázkou dnů. Rezignaci navíc zvažují i sociálnědemokratičtí ministři Petra Buzková, Milan Urban a Pavel Dostál a také nestraníci František Bublan a Jaroslav Bureš.

Je zřejmé, že obměněný Grossův kabinet bude ve sněmovně hledat hlasy pro získání důvěry velmi obtížně. Představitelé stran to již dnes téměř, nebo úplně odmítli, případně podmínili splněním určitých požadavků. Při hlasování bude asi opět klíčová role 41 opozičních komunistů.

Jejich předseda Miroslav Grebeníček Radiožurnálu řekl, že by podpora komunistů mohla připadat v úvahu, kdyby vláda spojila otázku důvěry se zákonem o majetkových přiznáních. "Budeme se tím zabývat, předpokládám, že to bude spojeno s návrhem zákona, ale nemohu předjímat rozhodnutí kolektivních orgánů," uvedl Grebeníček. Gross ale v souvislosti s důvěrou o žádném zákonu nehovořil.

Šéf komunistů dodal, že v úterý se poradí s užším vedením své strany, na pátek je pak svolán výkonný výbor KSČM. Podle Grebeníčka bude záležet také na tom, jestli Grossova rekonstruovaná vláda přistoupí na úpravy svého dosavadního programového prohlášení nebo na tom, kdo usedne do křesel místo lidoveckých a unionistických nebo i dalších odstupujících ministrů.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslav Kalousek dnešní ústupek premiéra Grosse na aktuálním postoji lidovců nic nezmění. "My jsme aktivně hlasovali pro nedůvěru. Pokládáme za nejlepší řešení pokračování stávající koalice s jiným předsedou vlády. Vláda pana předsedy Grosse naší důvěru mít nebude," uvedl Kalousek. Jinak ale šéf lidovců přivítal, že vláda o důvěru požádá.

Místopředseda opoziční ODS Petr Nečas míní, že premiérovi jiný krok nezbýval. "Jsem přesvědčen, že je to nutný krok, protože pokud by pokračoval dosavadní stav, tak by nebyl sice protiústavní, ale byl by v každém případě mimo Ústavu, protože by vládla vláda, která fakticky neměla nikdy vyslovenou důvěru," řekl Nečas.

Unionisté se již v pátek rozhodli, že pokud vláda nepodá demisi, odejdou z ní. Předseda US-DEU Pavel Němec dnes uvedl, že Grossovo stanovisko bere na vědomí a očekává, že se zástupci ČSSD a US-DEU co nejrychleji setkají. Do té doby se podle něj unie k "jednostrannému postoji ministrů ČSSD" nebude vyjadřovat.

K žádosti o vyslovení důvěry Grosse a vládu nic nezavazovalo, jde o politické rozhodnutí. Sněmovna vysloví vládě důvěru tehdy, když kabinet podpoří nadpoloviční většina hlasujících poslanců. Oslabený Grossův kabinet už ve sněmovně nadpoloviční většinu hlasů nemá. Záleží však vždy na tom, kolik poslanců se hlasování účastní.

Blanka Černá, Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme