Rusko zaplatí svůj dluh vůči Česku vrtulníky

Česká republiky od Ruska získá 26 vrtulníků MI 35 a MI 17. Budou stát přes 4,5 miliardy korun, ale česká straně za ně nezaplatí ani korunu. Částka se totiž odepíše z dluhu, který Rusko vůči Česku má. Dodávka vrtulníků však málem skončila krachem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský transportní vrtulník Mi-8/17

Vojenský transportní vrtulník Mi-8/17 | Foto: Alena Růžičková

Zakázku měla zrealizovat státní firma LOM, které Ministerstvo průmyslu a obchodu počátkem roku chtělo odebrat licenci k obchodování s vojenským materiálem. Tuto skutečnost Radiožurnálu potvrdil mluvčí ministerstva Ivo Mravinac. Jedním dechem ale doplnil, že v současné době je LOM nadále držitelem platného povolení.

Problém vznikl tím, že ředitel společnosti Vratislav Máslo včas nepožádal o prodloužení bezpečnostní prověrky. Ministerstvo obrany chtělo počátkem března Másla odvolat. Den před tím však odstoupil sám.

Podle náměstka Ministerstva obrany pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy se už všechny problémy podařilo vyřešit: "Všechny smlouvy už byly podepsány. Pokud vše půjde dobře, tak v řádu týdnů by mohlo dojít k první přejímce vrtulníků na pardubickém letišti."

Tím však nejasnosti kolem ruských vrtulníků zdaleka nekončí. Celou transakci od počátku provázely silné tlaky lobbistických skupin, které chtěly prosadit, aby česká armáda dostala místo vrtulníků velkokapacitní transportní letadla. Některé okolnost této kampaně stále vyšetřuje protikorupční policie.

Jan Hrbáček, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme