CVVM: ODS v průzkumech drží náskok před komunisty

Pokud by se v březnu konaly parlamentní volby, vyhrála by je ODS. Podle výzkumu CVVM byli občanští demokraté v čele volebních preferencí s necelými 32 procenty voličů. Druzí skončili komunisté, kteří získali podporu téměř 16 procent oslovených. Výsledek KSČM je nejlepší od dubna loňského roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Langer, Němcová, Topolánek

Langer, Němcová, Topolánek | Foto: Michal Krumphanzl

Nejsilnější vládní strana ČSSD si proti únorovým 14 procentům polepšila o půl procenta. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci s 8,5 procenta.

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny by zůstala Strana zelených se 2,5 procenta hlasů a také vládní US- DEU, které vyjádřila podporu dvě procenta voličů.

Preference ODS po únorovém propadu na 30 procent opět rostou. K nejvyšší hodnotě za posledních 12 měsíců, kterou bylo listopadových 34,5 procenta, jí však ještě tři procenta chybí.

Voličská základna KSČM se zdá z údajů CVVM nejstabilnější. Od ledna 2004 neklesla podpora strany pod 14 procent, nevyšší byla loni v únoru, a to 16,5 procenta.

Sociální demokraté se již tři měsíce drží těsně za komunisty a navzdory pokračující vládní krizi se neopakuje propad preferencí z loňského prosince, kdy by stranu volilo jen 11,5 procenta lidí.

Podle průzkumu, kterého se zúčastnila zhruba tisícovka českých občanů starších osmnácti let, půjde volit 61 procent lidí. K volbám se naopak nechystá 30 % oslovených. Ostatní neví.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme