Zemřel spisovatel a lékař Josef Nesvadba

Česká literatura dnes ráno přišla o jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších spisovatelů. Ve věku 78 let zemřel Josef Nesvadba. Příčiny úmrtí rodina nechce komentovat. Širší veřejnosti byl Nesvadba znám především jako autor knih vědeckofantastické literatury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Nesvadba

Josef Nesvadba | Foto: Michal Doležal

Josef Nesvadba vystudoval medicínu a byl zakladatelem skupinové psychoterapie v českých zemích. Zabýval se jí až do roku 1990. Jak řekl v jednom rozhovoru, který Československý rozhlas vysílal v roce 1965, o psaní se začínal zajímat mnohem dříve než o medicínu: "Později mi to spíš sloužilo jako takový ventil při přírodovědeckých studiích. Až v poslední době psaní fantasy převážilo medicínské zaměstnání."

Ve svých knihách navázal na tradici filozoficky a sociálně laděné prózy Karla Čapka a Jana Weisse a stal se zakladatelem literárního proudu, který v české fantastice později ovládl osmdesátá léta.

Jeho prózy z přelomu padesátých a šedesátých let, Tarzanova smrt, Einsteinův mozek a Výpravy opačným směrem, se staly milníkem ve vývoji české literární fantastiky.

Podle spisovatele Ondřeje Neffa nesmíme zapomínat, že Nesvadba byl skutečně velkým znalcem lidské povahy: "Coby psychoterapeut pomáhal konkrétním lidem v konkrétních situacích, takže to nebyl jen spisovatel, který se vznáší nad vodami."

Nesvadba byl činný také jako dramatik a překladatel, je autorem několika divadelních a rozhlasových her, filmových námětů a scénářů.

Josef Nesvadba napsal svůj poslední román před třemi lety a jmenoval se Peklo Beneš. V posledních letech života zamýšlel psát paměti. K tomu už bohužel nedošlo.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme