CVVM: Dvě třetiny Čechů jsou pro obnovení trestu smrti

Dvě třetiny lidí se domnívají, že by měl v České republice existovat trest smrti. Vyplývá to z březnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Proti absolutnímu trestu se naopak staví zhruba čtvrtina lidí. Drtivá většina Čechů je také pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže pod 15 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Podle 28 procent respondentů by měl trest smrti v Česku rozhodně existovat. Spíše se k tomuto názoru přiklonilo i dalších 38 procent lidí. Rozhodně se naopak proti trestu smrti postavilo devět procent dotázaných. O tom, že by v Česku absolutní trest neměl být, je spíše přesvědčeno dalších 18 procent lidí.

Podle autora průzkumu Jana Červenky má existence trestu smrti relativně větší podporu mezi důchodci, těmi, kteří se nehlásí k žádné církvi nebo náboženství, a mezi respondenty, kteří jsou vyučení bez maturity. Z pohledu politické příslušnosti pak mezi voliči ČSSD a KSČM.

"Naopak relativně nižší podpora existence trestu smrti je mezi studenty, mezi absolventy vysokých škol, křesťanskými věřícími a příznivci KDU-ČSL nebo ODS," řekl Radiožurnálu Červinka. Ve všech skupinách však podle CVVM převažovali stoupenci trestu smrti nad jeho odpůrci.

Poslanci Federálního shromáždění bývalého Československa zrušili trest smrti přesně před patnácti lety, 2. května 1990. Novela trestního zákona ho nahradila výjimečným trestem, odnětím svobody na 15 až 25 let a doživotním vězením. Do té doby bylo od roku 1945 popraveno přes 1200 lidí.

Pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže pod 15 let se v průzkumu CVVM vyjádřilo 85 procent lidí. Rozhodně pak této možnosti řekla "ano" téměř polovina dotázaných. Proti se vyslovilo pouze 11 procent lidí. Nižší podporu má návrh u lidí ve věku 15 až 19 let a u studentů.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme