Veřejné slyšení v Senátu: Komunismus stále představuje hrozbu

Komunistická ideologie představuje i dnes hrozbu pro českou společnost. Proto stojí za to usilovat o novelu trestního zákona, která by propagaci komunismu posuzovala stejně jako propagaci fašismu. Takový je závěr, na kterém se shodli experti s politiky na takzvaném veřejném slyšení v Senátu. KSČM je však proti jakékoli účelové novele trestního zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác

Valdštejnský palác | Foto: Jan Rosenauer

Nebezpečí komunismu podle diskutujících tkví hlavně v zapomínání, ve ztrátě paměti a také v nedostatečném připomínání zrůdnosti této ideologie. Skupina senátorů v čele s nestraníkem Martinem Mejstříkem chce ještě do prázdnin přijít s novelou trestního zákona, která by propagaci komunismu umožňovala potírat stejně jako propagaci fašismu.

Podle předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové měla podobná novela dostat šanci už dávno. Věří, že se to tentokrát povede. "Musím tomu věřit, snad se naši legislativci vzpamatují."

Stanislav Balík z katedry politologie Masarykovy univerzity Brno je přesvědčen, že dnešní komunisté často zlehčují evidentní trestné činy svých předchůdců. "Můžeme se s ním setkat v projevech oficiálních komunistických představitelů, především určených pro jejich vlastní straníky. Zlehčování můžeme vidět i na úrovni měst a obcí," řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Balík.

Podobné názory ale dnešní Komunistická strana Čech a Moravy kategoricky odmítá. Její vedení je rovněž proti jakékoli účelové novele trestního zákona. Poslanec KSČM Jiří Dolejš k tomu uvedl: "Problém minulosti si musí vyřešit nejenom komunisté a antikomunisté, ale především celá společnost, aby byla zachována maximální objektivita a demokratičnost přístupu."

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme