Zemřel herec Jiří Kodet

Herec Jiří Kodet zemřel. Podlehl dlouhé těžké nemoci ve svém domě v Točné na okraji Prahy. Bylo mu 67 let. Známý český herec účinkoval v desítkách filmů a divadelních inscenací. Naposledy se proslavil jako nepřítel všech bolševiků Kraus ve filmu Pelíšky. Od roku 1991 působil v Národním divadle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jíří Kodet

Jíří Kodet | Zdroj: ČTK

"Národní dovadlo spolu s rodinou Jiřího Kodeta oznamuje s velkou lítostí, že tento významný český herec zemřel dnes po dlouhodobé nemoci ve svém domě," řekla Radiožurnálu mluvčí činohry Národního divadla Kateřina Ondroušková.

Kodet byl považován za herce s aristokratickou noblesou. Pocházel z dvě stě let starého hereckého rodu. Kodetův pradědeček byl slavný ředitel plzeňského divadla Vendelín Budil, nemanželský syn herce a dramatika Josefa Jiřího Kolára, spoluzakladatele Národního divadla.

Své herecké začátky prožil v Pardubicích a Ostravě. Poté přešel do Prahy, kde stál u zrodu Činoherního klubu. V tomto divadle zažil éru jeho největšího rozkvětu i pozvolného úpadku a zahrál si zde spoustu rolí: Jašu ve Višňovém sadu, Strýčka Váňu, Chlestakova v Revizorovi a další.

Po pětadvaceti letech, které v Činoherním klubu strávil, pak odešel do Národního divadla. Na prknech "zlaté kapličky" se představil v dalších krásných rolích, například ve hrách Sbohem Sokrate, Bílý muž a rudá tvář, Na miskách vah. Přestože dokončil studia na DAMU, diplom nezískal. Nikdy totiž nedostal zápočet z ruského jazyka.

Sám o sobě prohlásil, že je royalista, když se ho prověrková komise na počátku sedmdesátých let ptala, jaký je jeho poměr k socialistickému zřízení. V televizi měl pak deset let zákaz pracovat, na Barrandově bylo na jeho složce napsáno: jen malé nebo záporné role. Ztělesňoval tak většinou různé mravně labilní floutky.

V 90. letech se mu ale nakonec dostalo několik úžasných filmových příležitostí: do podvědomí diváků se už napořád zapsal rolemi ve filmech Pelíšky a Knoflíkáři, za které dostal i Českého lva. Předloni v říjnu obdržel od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Prezident dnes vyjádřil smutek nad odchodem sobě blízkému herci na svých internetových stránkách. "Poslední měsíce a týdny jsem sledoval jeho statečný boj s těžkou chorobou a stále jsem věřil, že nad ní vyhraje. Jeho odchod považuji jak za velkou ztrátu pro českou kulturu, tak i za ztrátu svou osobní," uvedl Klaus.

Pohřeb legendy českého filmu a divadla bude organizovat Národní divadlo společně s hercovou rodinou. Podle mluvčí činohry Národního divadla bude veřejnost o dalších podrobnostech informována v pondělí.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme